Zdravím,
chtěl bych se zeptat, na doporučení systému pro přístup k wifi. Naším záměrem je, že bychom chtěli umožnit zaměstnancům a návštěvníkům firmy přístup k internetu (koupili bychom na to solo přípojku), ale chtěli bychom, aby uživatelé co se na danou wifi připojí, tak aby odsouhlasili "provozní podmínky", aby v případě že by tam dělal někdo něco nekalého, tak aby firma byla z obliga. Nejednalo by se o "volnou" wifi, přístup k síti by byl přes šifrovací klíč.
Myslel jsem si, že takových systémů bude mraky, že každá druhá hospoda něco takového má, ale zatím co jsem hledal, tak v ČR narazil jen na Maxifi Hotspot.

Můžete mi něco doporučit?

Díky, K.

• cmgn replied to this.

kolombo to umí v základu i Mikrotik hotspot :-)

Děkuji za tipy, ten Unifi systém vypadá více namakaně a více pro "lamy" než MT.

tak rovnako s unifi bude i omada od tplinku. Omada je obšlehlá od ubiquty. A dle meé zkušenosti, je lépe udělaná a má hardware je i zajímavější a dostupnější

hocimin1 Akorát je to čína se všemi důsledky z toho vyplývajícími. Unifi je přeci jen léty ověřená platforma. Nakolik číňani okopírovali i hotspot řešení ale netuším, tu čínu nikde nasazenou nemám.

kolombo Pro lamy je ARUBA instant on. Guest portál s potvrzením podmínek si tam naklikáš během minuty.
          Výhoda je, že stejně snadno lze zakázat spoustu nepřístojností jedním kliknutím. Nevýhoda je, že to běží na cloudu...

selic Nevýhoda je, že to běží na cloudu

To je dost podstatná nevýhoda IMHO.
            Ještě mě napadá captive portal v pfSense, který jsem před lety zkoušel a fungoval taky velmi dobře.

Proč je to nevýhoda, že to běží v cloudu? Že se za to musí platit?

kolombo Už jen z principu, je to větší bezpečnostní riziko a navíc výrobce může kdykoliv hodit cokoliv za paywall nebo nějakou funkci úplně zrušit. Pak jim ten cloud umře a mám z APčka těžítko (pokud tam nepůjde OpenWRT nebo tak 🙂 ).

Já mám i mgmt VLAN pro Cisco switche odřízlou od internetu, taková trochu paranoia no :/ nejvíce mě v tomhle vyškolily HP tiskárny, kde jsem měl vyplý auto update a i přesto si ta sr4čk4 aktualizovala FW a zablokovala neoriginální tonery.

m4rk3J Ta management vlana nic neřeší. Pokud přes to jede provoz do internetu a výrobce tam má zadní vrátka, tak stejně může kdykoliv cokoliv.
                U Aruby bych se toho zpoplatnění nebál. Je to typicky instalace 1 až 5ks někde do restaurace nebo podobně. Morální životnost to má cca 5let a není problém to celkem rychle nahradit něčím jiným. Ten co to platí, tomu stejně nerozumí a stačí mu, když to funguje a nejsou problémy.
                Výhoda je naopak, že má člověk správu více klientů pěkně pohromadě a nepotřebuje řešit žádné tunely, VPN, ztracené odpojené kontroléry a podobně.

U větších instalací už bych se zamyslel.

📡 Telekomunikace.cz