Management pro přístup k wifi
Děkuji za tipy, ten Unifi systém vypadá více namakaně a více pro "lamy" než MT.
tak rovnako s unifi bude i omada od tplinku. Omada je obšlehlá od ubiquty. A dle meé zkušenosti, je lépe udělaná a má hardware je i zajímavější a dostupnější
Proč je to nevýhoda, že to běží v cloudu? Že se za to musí platit?
kolombo Už jen z principu, je to větší bezpečnostní riziko a navíc výrobce může kdykoliv hodit cokoliv za paywall nebo nějakou funkci úplně zrušit. Pak jim ten cloud umře a mám z APčka těžítko (pokud tam nepůjde OpenWRT nebo tak ).
Já mám i mgmt VLAN pro Cisco switche odřízlou od internetu, taková trochu paranoia no :/ nejvíce mě v tomhle vyškolily HP tiskárny, kde jsem měl vyplý auto update a i přesto si ta sr4čk4 aktualizovala FW a zablokovala neoriginální tonery.
- Upraveno
m4rk3J Ta management vlana nic neřeší. Pokud přes to jede provoz do internetu a výrobce tam má zadní vrátka, tak stejně může kdykoliv cokoliv.
U Aruby bych se toho zpoplatnění nebál. Je to typicky instalace 1 až 5ks někde do restaurace nebo podobně. Morální životnost to má cca 5let a není problém to celkem rychle nahradit něčím jiným. Ten co to platí, tomu stejně nerozumí a stačí mu, když to funguje a nejsou problémy.
Výhoda je naopak, že má člověk správu více klientů pěkně pohromadě a nepotřebuje řešit žádné tunely, VPN, ztracené odpojené kontroléry a podobně.
U větších instalací už bych se zamyslel.