Ahoj všichni,
nepamatujete se prosím někdo, jak se v dávných dobách detekoval výpadek napájení scriptem, který testoval jestli je ethenet port Up/Down? Do ethernet portu byl připojený UTP kabel, který měl vybrané páry připojené na kontaky relé? Když vypadla elektrika, relé odpadlo a mikrotik poznal že je port down a zbytek už řešil script.
Kdysi jsme to používali, akorát já si už nemůžu vzpomenout na zapojení toho ethernet kabelu - vzpomenete si někdo?

Bohužel jsem pozdě zjistil, že RB5009UG+S+IN (tedy verze bez POE) nepodporuje Voltage Monitor....

• Upraveno

Připojíš na krátko bílo oranžový s bílo zeleným a oranžový se zeleným. Akorát doporučuji ten port nastavit jako 100Mb, jinak se bude déle linkovat.
Měl by stačit přerušit jeden pár. Skript kontroloval zda je port Up/Down (jestli je R).

Jo, to je ono, paměť máš výbornou. Moc díky...

Při dnešní ceně nejlevnějšího 5port switche kolem 100kč (spotřeba pod 3W) bych se na bastlení "linkovacího" relé vykašlal.
Anebo použil nejlevnější "pingnutelný" router za 200kč (spotřeba taky kolem 3W).

rsaf Kdybych neměl signální kontak přímo na zdroji 24V, tak bych se s tím taky nepáral. Ale takhle mi to přišlo jako poměrně rychlé řešení, když už jsou u Mikrotiku takový šetřílci, že router za 5500 Kč neumí změřit napájecí napětí. Vždyť to umí i RB760iGS, který nestojí ani třetinu....

• gemb replied to this.

pelirob Toto napalilo aj mna...lebo isli sme vzdy logikou 2011-3011-4011-5009 - berem to ako rovnaky segment len vykonove upgrady k lepsiemu a zrazu toto chyba...

rsaf staci uplne ta nejobycejnejsi mk deska, nejaka polochcipla 411ka atd

gemb No já se taky pohádal s kolegou, protože jsem na 100% věděl, že 5009 umí měřit napětí. Dělal jsem to a nastavoval jsem to. Hádali jsme se asi 1/4 hodiny, než nám došlo, že pravdu máme oba:
          RB5009UG+S+IN - nemá POE, neumí měřit napětí zdroje
          RB5009UPr+S+IN - má POE a umí měřit napětí zdroje

Maximální úlet, vůbec nechápu, proč to tak udělali...
          Tohle pamatuju jen jednou - RB2011 měla nějakou úplně low-cost verzi pro instalaci do racku, s divným označením a ta neuměla měřit napětí. Všechny další varianty RB2011 to měřit uměly. Jednou jsme je taky omylem objednali a pak jsme se hrozně divili.

Sworfy staci uplne ta nejobycejnejsi mk deska, nejaka polochcipla 411ka atd

Do háje ale proč....?
          Proč bych měl k routeru za 200 $ dávat nějakou chcíplou RB411 kvůli tomu, abych mohl měřit napětí. Proč to RB5009 za ty prachy neumí nativně.....?

pelirob za me to jde s mikrotikem posledni dobou dost z kopce. Nejak ted nechapu směr jejich produktů

pelirob Asi ze stejného důvodu, jako k tomu přestali dávat uši do racku.

📡 Telekomunikace.cz