Zdravím, potřebuji zřídit na chatě pro návštěvníky možnost připojení k internetu na mobilech a možnost sledovat okolí chaty z mobilu, z domova.
Našel jsem asi nejlepší SIM od Vodafonu s 60GB na měsíc, akt. za 225,- bez DPH, což by mohlo stačit. T-mobile sice nabízí 100GB za 299,- vč.DPH, ale má tam velmi slabé pokrytí.
Jako modem jsem zatím našel MikroTik wAP R, RBwAPR-2nD, 2,4 GHz, který by měl řešit LTE/5G/4G příjem, pokrytí WIFI 2,4GHz a samozřejmě i omezování rychlosti klientů a další věci. Asi bude nutný jeden malý POE 5-ti port Mikrotik na propojení kamery, kterou ještě nemám vybranou.
Prosím dotaz: má někdo praktické zkušenosti s tímto setem LTE Mikrotik a kartou Vodafone, popř. napadá někoho, jak to vyřešit lépe? Děkuji, mpcz, 29mar2025
Montáž kamery a AP se SIM Vodafone "Bez kabelu 60GB"
no hlavne at ma onen RB LTE kartu, samotna stoji docela nesmysl... ja ted mel na stole RB SXT LTE6 kit a ceka me nasazeni abych polapil slabou 1800 u znameho, 800 pretizena ze vsech sajtu a smeru a docela tomu i hodne verim ze to poslape jak ma, jenze ten muj bazmek ma dosti lepsi antenky nez ta wAPka. Chtelo by to pruzkum jesi tam nechytnes ten TM lepe skrz ten Tik, lock na 1800 a 2100 a co to bude delat. Nevim jak dnes ale v Tiku v minulosti udajne VDF karty dost zlobily...
Jinak moc neznam prijmy ale LTE a 4G to samé jest a 5G, s tim si nedelej vrasky, takovou kartu snad ani Tik nenabizi a i kdyby, bude stal uplny nesmysl.
Nevim, jak ted, ale pripojeni bez kabelu chodilo jen s nějakými modemy od vodafone. Nesla dat SIM do libovolného modemu.
Myslím, že to platí stále.
Vodafone připojení bez kabelu se mi rozjelo na wAP LTE, jejich web Mikrotik (TAC 35565409) zmiňuje jako podporované: https://www.vodafone.cz/pece/internet-data/pripojeni-bez-kabelu/porizeni-datoveho-tarifu-bez-modemu/
Zdravím, zkusil jsem kombinaci HAP AC2 a modem USB D-link DWM-222 ver. A1, která by měla být dle listu Mikrotik kompatibilní. Kartu klasickou Vodafone s daty a také T-mobile předplacenku 100GB. Bohužel rozchodit se to nepodařilo. Mikrotik modem na USB sice vidí vždycky, ale tím to taky skončilo.
Ta kombinace verzí modemu, jejich firmware, jejich výrobců, jejich providerů, verzí HW Mikrotiku a verzí SW Mikrotiku, verzí služeb atd. je již dlouhá léta smrtící a letos tomu nebylo jinak. Nezbývá než zkoušet a to je někdy nadlouho... mpcz, 30mar2025
to Pin: Děkuji, to je velmi cenná a konkrétní informace, které dává ověřené řešení problému. Sice na O2 SIM, kterou ale zatím nemám k dispozici. Koupil jsem T-mobile, která vyšla nejlépe i v počtu 100GB a Vodafone 60 GB. Tam jsem zatím neúspěšný, protože jsem chtěl použít klasický router Mikrotik HAP AC2 a USB modem D-link 222 ver. A1, která by měla být s Mikrotikem kompatibilní. Toto řešení je výborně osvědčeno léty provozu v módu odesílání poruchových SMS, bohužel vybíravost Mikrotiku na USB modemy a SIM atd. po celé ty letá trvá a je značně otravná.
(Předpokládám, že správa Mikrotiku v wAPR-2nD&EC200A-EU je totožná s ostatními WiFi routery Mikrotik, protože konfigurace přístupů a rychlostí klientů na AP bude nutná a musí být možnost připojit i kameru po LAN.)
Buhužel je to všechno opět dost vybíravé na kombinace komponentů.
V Mikrotiku HAP AC2 se vždy objeví správně detekovaný modem jako USB zařízení a přibude PPP, které je zašedlé. Po odšednutí PPP běží a čeká ... Dál už nic.
Asi by to chtělo nějaký kontrolní postup po jednotlivých krocích, jak se to má správně chovat, kde to uvázne a popř. co dále nastavit. Technická podpora od dodavatele služby je nulová. Jakmile T-mobile nebo Vodafon zjistí, že klient má USB modem v Mikrotiku, už se dále o problému nebaví. Většinou ani neví, co to Mikrotik je. mpcz, 31mar2025
- Upraveno
Smazáno
Zdravím. Tak nakonec po lítém boji s USB modemem + Mikrotikem se dobrá věc podařila. Zásadní chybou bylo se orientovat podle listu kompatibility, který neznamená téměř nic. Ze snad 30 ks šulků USB se všechny nadetekují správně, ale dál už nic. Naštěstí jsem získal sbírku různých modelů, od různých providerů, výroby, blokované, neblokované, verze firmware atd., takže snad 20-tý zabral a bez problémů vytvořil spojení do internetu. Takže teď už vím, že je to řešitelné a v místě dostatečného signálu i pro mě nejjednodušší řešení. Žádné vláčky různých krabiček při zachování všech konfiguračních možností, které nabízí snad jen Mikrotik. Ještě tam zbývá dořešit chybovou hlášku o chybě při vytváření serialu, to je spíš jen otrava, na spojení to nemá žádný viditelný vliv.
Jen dodávám, že snad 95 procent zkoušených šulků pracuje správně i v klasických stolních routerech, např. 4G TP-link, kde fungují buď ihned nebo po zadání několika málo běžně dostupných parametrů spojení. Jen ten Mikrotik je dost vybíravý (nebo to neumím). mpcz, 12apr2025