Nechápu proč tam dali to SISO. Všichni cpou AX zálohu a mikrotik jako vždy zaspal.
Tady 5Ghz 40Mhz backup na 160m

za mě je jedno jaká generace wifi tam je když to má zisk pendreku. Umím si živě představit problém s tím když by museli mít na zařízení wireless i wifi balíček zároveň. Aaaa, že bych uhodil hřebíček na hlavičku?

hapi Přesně tak, vedle toho HW co tam dali je i pravěká NSM5 parádní rádio. Možná kdyby tam dali radši dali druhý ETH port s PoE out a kdo chce si tam snadno připojí zálohu dle libosti, třeba stávající 5Ghz CPE.

Co se týče toho 60GHz Mikrotiku... Tak opravdu je tam nějaký skok z poslední 6.49.18 verze na poslední 7.18.2? Má to cenu upgradovat z 6. na 7.? Jsem stará škola tak nerad šahám na něco co šlape a funguje a nikdo si nestěžuje tak furt jedu zajetou kolej 6!...

Rozhodně ANO je tam významné vylepšení / optimalizace hlavně na ay (třeba takové to odpojování CPE na 2-3 sek). Vůbec nevidím obecně důvod držet se na 6.x větvi kór na arm hw. Asi to pochopím u nějakého EoL hw kde je málo ram jinak vše na 7.x. MK hodně zamakali vypíchnu - nový kernel, OSPF, L3HW Offload, IPv6 - FastTrack / FastPath, Wireguard,... každý si najde to svoje co potřebuje. Troufám si, říci že ani nějaké problémy s nestabilitou jsem dlouho nepotkal. Ty core věci prostě fungují (pro mě OSPF v2/v3) daleko lépe než na 6.x.

vecino Když už jsme u toho OSPF, je stoprocentně kompatibilní s v6 a konfiguruje se stejně?

Hapi to vystihol...
      Cena ubnt rozhoduje...
      Mame ubnt aj mk

Mk ap. Mame aj WAP aj cubesa
      Lhg do 500m. Cube 1km pohoda
      Ubnt. Pico do 500m. Nano do 1 km. Wave lr do 2 max oproti ap... všetko je to presne o zákazníkovi keď chce kvalitu nebude mať pripojenie zadarmo ukážeme ubnt60 ako ide a vie dat za pripojenie aj 200e keďže anténa stoji 400 ale nehrozi program pod 20e ale pák o nich nevieš keďže majú program nad kilo...

Je nějaký aktuální postup jak na upgrade ROS u nRAY z verze 6.49.18 na 7.18.2 ?? Vzdáleně bez ztráty přístupu? (odpojení bezdrátové strany klienta). Dělal jsem to jen na stole a po upgrade tam nebyl vůbec vidět Wireless 60G interface... po dohrání solo Wireless balíčku po lanu a restartu už v pořádku. Tak jak na to vzdáleně aby nebyl průser u již nasazených jednotek?

Ja som z poslednej verzie v6 upgradoval na v 7 bez problémov na posledný fw

honzam no ale tím postupem si sundá 60G interface u bezdrátové strany klienta, dokud nenahraje wireless package, ne? Já jsem teda měl jediný postup a to ten, že z ROS6 na ROS7 jsem musel nahrát jak ROS7 tak rovnou i wireless package abych se dostal na protistranu, jinak jako by interface neexistoval.

Postup aktualizace přes 7.12.1 je ten, že když se dá /system package check-for-update tak se nejprve nahraje 7.12.1 a pak aktuální. Protože 7.12.1 ví, že dál už je balíček wireless zvlášť, a není součástí main package. Když ale nejsem hloupý a vím že nesmím zapomenout nahrát i balíček wireless, tak ručně stažené balíčky nahraju do files (main, wireless případně GPS) a dám reboot. Aktualizuji tak všechno, ať nemusím tolikrát restartovat.
        Dokonce, 2. postup je i jediný funkční postup, pokud aktualizuji z V6 kde jsou jednotlivé balíčky, kde nemám main. Protože když dám přes check-for-update, tak to po restartu hlásí že nenašel balíčky a aktualizace neproběhne.

6.49.18 *) system - fixed v6 to v7 upgrade from separate packages

• ef likes this

Aha. Ale stejně nebudu aktualizovat na 6.49.18 abych pak aktualizoval na V7.

honzam
        A downgrade jakým způsobem z 7.18.2? Zatím se nedaří žádný postup. Nahrát 7cku do wapek nebylo správné rozhodnutí.

Mame 7.18.2 skoro vsude a bylo to rozhodne spravne rozhodnuti. Zadny “novy” problem nepozoruji. Stovky zařízení …

MarekStejskalCZ V6 už jsme loni opustili včetně všech wAP. Co má V7 za problém?

📡 Telekomunikace.cz