WAP vs CubeSA vs Tachyone vs Wave-AP (micro)
Co se týče toho 60GHz Mikrotiku... Tak opravdu je tam nějaký skok z poslední 6.49.18 verze na poslední 7.18.2? Má to cenu upgradovat z 6. na 7.? Jsem stará škola tak nerad šahám na něco co šlape a funguje a nikdo si nestěžuje tak furt jedu zajetou kolej 6!...
Rozhodně ANO je tam významné vylepšení / optimalizace hlavně na ay (třeba takové to odpojování CPE na 2-3 sek). Vůbec nevidím obecně důvod držet se na 6.x větvi kór na arm hw. Asi to pochopím u nějakého EoL hw kde je málo ram jinak vše na 7.x. MK hodně zamakali vypíchnu - nový kernel, OSPF, L3HW Offload, IPv6 - FastTrack / FastPath, Wireguard,... každý si najde to svoje co potřebuje. Troufám si, říci že ani nějaké problémy s nestabilitou jsem dlouho nepotkal. Ty core věci prostě fungují (pro mě OSPF v2/v3) daleko lépe než na 6.x.
Ano v6 vs v7 funguje = musí, protože OSPF je standardizovaný směrovací protokol dle RFC 2328 (IPv4) a RFC 5340 (IPv6) + další viz linky níže. Ne nekonfiguruje se stejně. Doporučuji si projít:
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/30474256/Moving+from+ROSv6+to+v7+with+examples
+
https://help.mikrotik.com/docs/spaces/ROS/pages/9863229/OSPF
Hapi to vystihol...
Cena ubnt rozhoduje...
Mame ubnt aj mk
Mk ap. Mame aj WAP aj cubesa
Lhg do 500m. Cube 1km pohoda
Ubnt. Pico do 500m. Nano do 1 km. Wave lr do 2 max oproti ap... všetko je to presne o zákazníkovi keď chce kvalitu nebude mať pripojenie zadarmo ukážeme ubnt60 ako ide a vie dat za pripojenie aj 200e keďže anténa stoji 400 ale nehrozi program pod 20e ale pák o nich nevieš keďže majú program nad kilo...
pedro4444 za čas ti pride SSD s optikou za 15€, dostane 500mbps a je vybavene.
- Upraveno
Je nějaký aktuální postup jak na upgrade ROS u nRAY z verze 6.49.18 na 7.18.2 ?? Vzdáleně bez ztráty přístupu? (odpojení bezdrátové strany klienta). Dělal jsem to jen na stole a po upgrade tam nebyl vůbec vidět Wireless 60G interface... po dohrání solo Wireless balíčku po lanu a restartu už v pořádku. Tak jak na to vzdáleně aby nebyl průser u již nasazených jednotek?
Nahraješ 7.12.1 - reboot. Pak nahraješ 7.18.2 + balíček wirelless. Reboot
Ja som z poslednej verzie v6 upgradoval na v 7 bez problémov na posledný fw
honzam no ale tím postupem si sundá 60G interface u bezdrátové strany klienta, dokud nenahraje wireless package, ne? Já jsem teda měl jediný postup a to ten, že z ROS6 na ROS7 jsem musel nahrát jak ROS7 tak rovnou i wireless package abych se dostal na protistranu, jinak jako by interface neexistoval.
Postup aktualizace přes 7.12.1 je ten, že když se dá /system package check-for-update tak se nejprve nahraje 7.12.1 a pak aktuální. Protože 7.12.1 ví, že dál už je balíček wireless zvlášť, a není součástí main package. Když ale nejsem hloupý a vím že nesmím zapomenout nahrát i balíček wireless, tak ručně stažené balíčky nahraju do files (main, wireless případně GPS) a dám reboot. Aktualizuji tak všechno, ať nemusím tolikrát restartovat.
Dokonce, 2. postup je i jediný funkční postup, pokud aktualizuji z V6 kde jsou jednotlivé balíčky, kde nemám main. Protože když dám přes check-for-update, tak to po restartu hlásí že nenašel balíčky a aktualizace neproběhne.
6.49.18 *) system - fixed v6 to v7 upgrade from separate packages
Aha. Ale stejně nebudu aktualizovat na 6.49.18 abych pak aktualizoval na V7.
honzam
A downgrade jakým způsobem z 7.18.2? Zatím se nedaří žádný postup. Nahrát 7cku do wapek nebylo správné rozhodnutí.
MarekStejskalCZ Můžeme vědět, v čem to bylo špatné rozhodnutí?
Mame 7.18.2 skoro vsude a bylo to rozhodne spravne rozhodnuti. Zadny “novy” problem nepozoruji. Stovky zařízení …
MarekStejskalCZ V6 už jsme loni opustili včetně všech wAP. Co má V7 za problém?
MarekStejskalCZ Máme 7.x na všech wapkách v síti a problémy nepozorujeme. Čili downgrade z V7 nevím jak se dělá aby ses neodříznul. Nikdy jsme ho vzdáleně nedělali