• OstatníPrávo
  • Jak má vypadat kvalifikovaný souhlas souseda se stavbou

Dotaz na zkušenější ...
Chystám se dělat liniovou stavbu, sousedící s několika desítkami pozemků / případně procházející desítkami pozemků. Od projektantů jsem dostal dvě tabulky (ve Wordu! SIC!), jedna se seznamem majitelů dotčených pozemků, druhá s majiteli sousedících pozemků, kteří jsou v blízkosti. Je to fakt jen tabulka ve stylu:
Jméno | Adresa | Parcela | ... | Datum podpisu | Podpis
Nicméně, podle mého laického názoru tohle stavebnímu úřadu stačit nebude, neboť co jsem si nastudoval, tak "souhlas s navrhovaným stavebním záměrem musí být vyznačen na situačním výkresu".
Tedy, každý z dotčených vlastníků by měl podepsat papír, který bude obsahovat situační výkres. Dle mého názoru, podpis v "tabulce", byť nahoře nadepsané "souhlasím s ...", stačit nebude.
Pletu se?
Díky

Sousedi tě nezajímají, budou účastníci řízení ... typicky veřejnou vyhlaškou. Ti, kterým projdeš přes pozemek, ti asi situačku podepíšou, asi s nima budeš mít i vyřešený právní titul takového jednání 🙂

takže musí být situační výkres, pro každého, s podpisem? ne jen tabulka?

svestka Dělám to tak 15 let a nikdy mě to nenapadlo dělat jinak. Situačka znázorňuje samozřejmě pouze dotčené místo 🙂

wwire tak jasně, chápu že každý majitel dotčeného pozemku dostane k podpisu "svoji" situačku. Jde mi o to, že mi projektant dal tabulkový seznam k podpisu, což dle mého nestačí. Než se s ním ale začnu dohadovat, potřebuji si to ověřit.

svestka Ano s kazdym kde povede trasa souhlas ( situacni vykres s podpisem).sousedi te nezajimaji.

kozlicek diky!
          Ohledne sousedu, jak přesně to s nimi je ... pokud trasa vedení je do 2 metrů od jejich pozemku? Stačí jen vývěska na úřadě, a pokud nikdo nebude proti, je to OK?

svestka ikdyz trasa vede mene nez 2 metry tak te stejne ten soused nezajima a jeho to taky nemusi zajimat jelikoz jeho pozemek nijak nebude dotceny.bezne projektuji a vedu vedeni 40cm od hranice sousednich pozemku.blíž už ne z praktických důvodů.

kozlicek soused mě nezajímá, i když je část trasy nadzemní? budou to sloupy 7m nad zemí

svestka aha, tos nerekl.pokud trasa pujde nad jeho pozemkem(sousedem) tak potrebujes jeho souhlas.vyska není rozhodujici i kdyby byla 20metru, rozhodujici je trasa ktera přetína pozemky.(jako kdyby vedly v zemi).pokud je to v intravilanu obce tak je to jeste horsi.

ne, je to mimo obec. jsou to policka, zahradky a tak

svestka ok.ale i tak.pokud povede kabel nad necim pozemkem mezi sloupy ikdyz sloupy budou mimo "souseda" tak stejne potrebujes jejich souhlas.(taky by se ti nelíbilo kdyby nekdo natahl kabel nad tvuj pozemek, bez tveho souhlasu)

kozlicek jasne, to jsem si i myslel. Zde me slo predevsim o PODOBU souhlasu, aby to pak proslo na urade. Tedy pro kazdeho na miru situacni nakres, veta "souhlasim s ..." a podpis

svestka jo pro stavební uřad jo.Horší to bude s VB a mít kabel nad pozemkem, kde není VB bych teda nechtěl.(imho dle zakona bys to VB měl mít, pokud to není přípojka k tomu sousedovy)

📡 Telekomunikace.cz