Ahojte
Mam takuto topologiu siete:
[ISP1]──┐
──> UCG Ultra (dual WAN) ──> MikroTik Router (traffic shaping) ──> Unifi APs
[ISP2]──┘
Chcem pouzit Unifi UCG ultra ako hlavny router s dual wan - v jednom bude ISP1 cca 60/10Mbit a v druhom ISP2 s cca 150/20Mbit. Na Mikrotiku budem robit len traffic shaping v bridge mode, mam tam Mangle pravidla a Queue tree s min/max rychlostami.
Neviem ako v queue nastavit rychlostny max limit. Mam to nastavene na 60Mbit, ale budem chciet pouzivat obidve ISP linky naraz. Teda ISP1 a aj ISP2.
ChatGPT mi poradil, aby som to spocital a v queue tree uviedol ako max limit sucet ISP1 + ISP2 tj 60 + 150 = 210Mbit, ale mne sa toto riesenie nezda. Bude to tak ok?
V principe, je mi jedno ci komunikacia od pocitaca1 pojde cez linku od ISP1 , alebo ISP2, nepotrebujem to takto rozdelovat. Zaroven ale kedze Mikrotik bude sediet za UCG ultra, tak na urovni Mikrotiku ani neviem oznacit cez akeho ISP ide komunikacia, kedze WAN bude zapojeny v UCG Ultra.
Vedeli by ste poradit, ako to spravne nastavit? Ci mam vobec na vyber nejake lepsie riesenie ako sucet tych rychlosti, ak chcem ponehat UCG ultra ako hlavny router. Rozdelenie WAN1 vs WAN2 nebude 50%:50%, ISP2 budem chciet vyuzivat viac, nakolko je tam vyssia rychlost. Siet mam zatial vyklikanu len v GNS3 simulatore a s Mikrotikom som zaciatocnik.
Dakujem!