hocimin1 Tak on se člověk dovolá když bude mimo Wifi a jde volat i z něj mimo Wifi. A bude se jevit jako české číslo. Jen bohužel bude platit ROAMING. Ale to číslo je v zahraničí dostupné, prakticky kdekoliv po světě to je podstata mobilní sítě. Jen jsme psali ohledně VoWIFI, že aŤ jsem kde jsem na světě na WIFI - volám a přijímám za cenu českého tarifu co mám zřízený.
hocimin1 Otázka v Australii ohledně VoWIFI i VOIP je latence do EU cca 200 až 300 ms. Otázka bude spíš zvolit VoIP operátora a kodek, který si s tím poradí.
Jodle hocimin1 Jedna z možností je použít GSM bránu v CZ s simkou pro příchozí, a to směřovat na nějaký VoIP číslo kdekoliv… Mám jednu a ta umí přesměrovat i SMS
jcltm darklogic S Linphonem na Androidu jsem docela bojoval, vypadával zvuk. Těžko říct kde byl problém. Co jsem vyměnil za PortSIP UC, funguje to parádně.
miract Teď jsem to taky zkoušel, T-mobile, Iphone s poslednim SW, připojená Wireguartd VPN, zapnuté letadlo a připojené přes Wifi na druhý mobil s hotspotem od Vodafone. Volání i SMS funguje! Jsem vůbec netušil, že jde letadlo se zapnutou wifi... :-)
jcltm miract Tak v režimu letadlo si wifi zapnout můžeš, stejně jako Bluetooth aj. Je otázka, jak tohle půjde v zahraničí, kde u TMO VoWifi nejde. Jinak já tu funkčnost TMO VoWifi v režimu letadlo zkoušel na Androidu 15 (Samsung), tamtéž to samé u O2 nejde.
miract Já jsem psal, že to mám s VPN Wireguard, to znamená, že do internetu vystupuji pod vlastní veřejnou IP z CZ. Jediný problém možná bude latence, pokud bude ve stovkách ms.
miract Jinak tem Wireguard mám vyzkoušený, že může být zapnuty pořád a nemá to na výdrž baterie žádný vliv.
hocimin1 A šlo VoWIFI skutečně skrz ten Wireguard ? Mám pocit, že je to zaimplementováno přímo v telefonu a nejde to obejít (nejde kontrolovat sitovy provoz pro VoWifi, teda alespon na iphone). Tedy že VoWIFI jde na přímo pres wifi skrz vlastní Ipsec přímo k operátorovi, ignoruje jakékoliv již vytočené VPN tunely
jcltm hocimin1 Myslím že u Androidu to bude taky tak jak píšeš, na tyhle služby nemá VPN vliv. Musela by být VPN připojená už na zařízení před.
miract Tak jsem to teď v Torchu ověřil a máš pravdu. Připojuje se to na IP mimo Wireguard s UDP portem 4500. Tak potom je jediné řešení nějaký malý mikrotik s LTE a wifi a udělat Wireguard(nebo jinou VPN) mimo mobil. Škoda no...
petr Syn žije 20 let ve Švýcarsku. Měl nomadické číslo, poslední dobou od odorik.cz (fungovalo spolehlivě), ale teď má od místních poskytovatelů tak levné volání, přes mobil. že se mu to vůbec nevyplatí. Já mu volám přes odorik.cz a to je také levné.