gemb midnight_man
jsou operátoři kteří jsou zaměřený na b2b a tam prostě 60tka nemá co dělat. Je úplně jedno jestli tachyon, Mikrotik, ubnt nebo snad i ignite.
Prošli mi rukou i Siklu jak první generace tak terragraph ty soudky.
Retail za 12-20Eur - jasně, když ti padne linka 3* do měsíce na 10minut - lidi nadávají ale vydrží.
b2b je v tomhle úplně jinačí segment. Jasně oni si profi rádia zaplatí.
No a pak je tu spousta operátorů kteří na tyhle služby recyklují co můžou. Je to jen správný poměr cena / výkon / funkčnost. Starý alcomy nebo právě summity jsou častou volbou 🙂.
Jsou taky operátoři kteří staví linky do kruhu. Dvě přípojky v jednom městě, dva uplinky od dvou nezávislých dodavatelů.
Jasně - spotřebovalo to 6 antén, 6 rádií - vše v licenci - jednalo se o nový ceragony ip20c a troufnu si říct, že to přežije nesmysl.
Ač jsem summit osobně neměl rád ( už od dob QAMu který měl v sobě ventilátor protože jinak se přehříval ) tak další chybějící vendor je mínus.
Diverzita je špatná a vidíme to i na core prvcích. Dneska má člověk 3 varianty - Cisco - Juniper - Nokia ....
HPE nikdy nemělo pořádný router ( proto si koupili Juniper ), Huawei je rudý šátek na býka, Ericsson taky dělá routery ALE .....
A to je za mě špatný z pohledu nabídky / poptávky ... protože člověk je tak nějak držen za ohanbí a upřímně - historie akvizic HPE asi známe ( 3com/aruba/autonomy/SimplyVity ) - tím nechci malovat čerta na zeď.