Toto povídání nebude tak dlouhé, jako v případě Alcomy. Je to celkem běžný, tak trochu smutný příběh...
Summit Development byl založen v roce 1999. Oficiálně paní Bízkovou, neoficiálně, ale evidentně s Ing. Jedlikem na pozadí.
Jedlik byl zakládajícím společníkem Miracle. Byl také autorem produktové řady 2010, 2011 a 2013, rovněž tak mikrovlnné jednotky Skywalker 2.0, 2.2 a Miracle 1010. Dospěl k závěru, že jeho podíl neodpovídá jeho přínosům, a proto si vytvoří svůj vlastní příjmový kanál. Nehledejte paralelu, asi je to přirozené...
U nově připravovaného produktu 2112 vložil podstatnou část know-how do FPGA, které jsme museli nakupovat od neznámého dodavatele - světe, div se - Summit Development, a to za ne právě nevýznamnou cenu.
Bylo mi hned jasné, co se tady děje. Život bývá plný kotrmelců a občas vlny přejdou bez vážnějších následků. Takže jsme se s kolegou tvářili, že vůbec netušíme...
Jenže Miracle 2112 nebyl příliš povedený produkt. Pro zahraniční expanzi jsem chtěl, aby se jednotlivé části spoje vyráběly jako na běžícím páse a nebylo nutné slaďovat ODU s konkrétní IDU. Jsem rád, že se nám to nakonec podařilo, i když na začátku to bolelo.
Miracle 2112 vykazoval značnou toleranční nestabilitu a s podobnou vlastností u Miracle 1010 nebylo možné tento produkt instalovat bez předchozího velmi pečlivého sladění.
Tomu odpovídaly i prodeje, a tak se roční obrat Summitu, který měl jediného zákazníka, na počátku pohyboval v řádu statisíců. A takhle si bohatství jeho zakladatel nepředstavoval...
Následující 3 roky (2001 - 2004) v retrospektivě jsou až neuvěřitelné.
Kdo z laskavých čtenářů by dokázal chodit do práce, většinu doby trávit nekonečným vyprávěním o zděděných pozemcích někde na Slovensku, tvářit se jako součást kolektivu a přitom si za zády vyvíjet vlastní produkt s cílem jej nabídnout pod hlavičkou jiné firmy? Možná se takoví najdou...pro mě je to něco nepředstavitelného...
Na začátku 2004 bylo Pluto připravené, součástky nakoupené, osazení zajištěno, plechy, antény domluvené, ... Šou mohla začít.
Nejprve divadlo kolem rozchodu, nic příjemného. Výhrůžky na téma citlivé informace kolem Orcave. Jakoby nestačilo říct - "kluci, končím, zkusím to sám."
Pak určení ceny za podíl, právníci, směnky a zase výhrůžky.
"Mně je jedno, co s vámi bude, pánové. Já chci být bohatý..."
Následovalo obcházení našich zákazníků.
Jenže Pluto bylo stejně nepovedené jako 2112 a v jednu chvíli to vypadalo, že celá sviňárna bude spravedlivě potrestána dříve než se nadějeme.
Jenže pak přišel pro Summit spásný nápad - UNI.
Koncepce Alcomy, co nejlevnější full-out-door a stejná cílová skupina. Odlitek stačí okopírovat od NECu, antény od Kadenu, obchodní síť eshopů...