nazdarek, včera večer se mi stala jedna nemilá věc na PC routeru. Chci se nalogovat do mikrotika v PC a najednou na mě vyskočí hláška, že nemám správný přihlašovací údaje. Tak skoušim všechny možný co bych tam kdy dal a nic. Prostě se do něj nepřihlásim. Nestalo se to někomu?
Mně se zase v zimě stalo, že mi zamrznul RB133(nedostatečná voltáž trafa) a po spuštění mi vypadla licence. Naštěstí jen to, tak jsem to zálohoval a po pár dnech vyjednávání s i4wifi(licence byla už nainstalovaná v něm) jsem ji zase obnovil, ale docela mě to zarazilo abych pravdu řekl.
Je možný že se překročil počet zápisů za CF kartu a prostě něco neuložila?
Heslo je uloženo v jednom souboru ve kterém se nemění, takže bych to s největší pravděpodobností viděl na HW chybu.
Jediný co se mění asi tak každej den je že se smaže 700 manglů, 700 QT a 700 natů a vytvořeji se znova. Je možný že se takhle oddělá CFka během 2 měsíců? Stalo se to někomu?
Ježiš marja a proč to? Pokud se každá změna logovala na disk a nebo to cokoliv z akce na disk zaznamenávalo, tak je to víc než možné.
Jak v tomhle případě postupovat a vyresetovat heslo nebo klidně i celej systém abych nepřišel o licenci?
No tak disk se dá namountovat a provést záloha binárních konfiguračních souborů a k obnově hesla něco tady.
Když jsem to zkoumal blíž, tak mě zaráží že mikrotik používá na flash media na kterých většinou je nainstalovanej nevhodnou EXT2/3
Teoreticky by rozložení do více sektorů měly zabezpečovat už přímo mechanismy v disku. Teda alespoň u novějších zařízení a pokud něco takového nebylo v zájmu zachování příznivé ceny obětováno(Nechci dělat přímou úměru mezi cenou a kvalitou, ale zrovna u flash disků na kterých běží životě důležité procesy bych se nesnažil šetřit...alespoň z důvodu klidného spaní). Také zrovna z použití EXT2/3 nejsem nadšen. Jediná možnost je to ručně převést do nějakého lepšího FS. Klid v duši mi jen dodává, že přímo na RBčkách se používá YAFFS
a ne nějakou extra partition pro flash disky která by určitě znatelně prodloužila zapisování do flash pamětí.
No tak on původně nikdo nepředpokládal, že na IDE rozhraní x86 verze se budou připojovat nějaké konvertory a zase Flashky.
bavil jsem se na toto tema s Klimou a na shapery doporucuje disky, rikal ze ISPadmin spolehlive flashky odpali do prar mesicu/dnu v zavislosti kolik dat tam pise, takze dej si tam disk a budes mit pokoj.
Proto se snažím RoS našroubovat do ramdisku.