Ahoj, krásné nedělní dopoledne,
čeká mě kompletní předělávka mé stávající domácí sítě, která už ji potřebuje. Je třeba předělat VLANy, upgradovat na ROS7, předělat adresování atd. A v rámci tohoto bych chtěl zprovoznit i IPv6. Ale jelikož o tom vím v podstatě jenom to, jak zhruba ta adresa vypadá a nic dalšího, takže jsem prozatím všude na routerech "zbaběle" IPv6 vypínal 🫣.
Myslím, že přišel čas to trošku změnit, tak bych chtěl požádat o radu, jak na to. Se 4kou si poměrně rozumím, řekl bych.
Přípojka je od JONu (původně Metronet), takže tam bych (pokud si správně pamatuju) měl obdržet IPv6 subnet tuším /56. Router doma mám RB1100AhX2 (bude na něm last stable ROS7). Doma je 5 VLAN (MGMT, LAN, IPC, IoT, Guest).
Uvažuju nad tím, že mi zatím dává smysl nahodit tu IPv6 pouze ve VLANě LAN, kde jsou primární klientská zařízení a NAS s VPN serverem.
Chtěl bych poprosit o nějaké nasměrování jak na to a jak pochopit základní algoritmy toho protokolu. Knížku od NIC.CZ mám jak v E-Verzi, tak i v tištěné, ale přiznám, že z toho jsem moc moudrý nebyl, přišlo mi to pro začátečníka poměrně hodně do detailu. Ale z toho mála, co jsem pochopil, tak lze jít stavovou/bezstavovou cestou. A pokud to chápu správně tak v bezstavové konfiguraci si koncové zařízení ty adresy generují/rozebírají samy bez jakéhokoli řízení a možnosti zásahu.
Což mi ale nepřijde ideální, když se budu chtít po IPv6 připojit třeba k VPN na NASu, chci přece aby měl adresu stále stejnou, ne? Proto bych asi chtěl jít variantou stavovou.
A co se pak týče klientských zařízení, tak předpokládám, že to je záležitost klienta/aplikace, zda půjde přes IPv4 nebo IPv6?
Nebo to chápu špatně? Jak byste v mém případě postupovali? Děkuju moc za nasměrování 😊!