vem si třeba situaci. Máš 10Mbit linku. 3 APčka. Na každym 3 lidi. Lidem dáváš 2Mbit. Dejme tomu, že každý APčko utahne maximálně 4Mbity. Je jasný, že když tam budou všichni, tak nebudou stačit jak APčka přenášet data, tak i hlavní linka.
Napíšu tedy hlavní třídu 10Mbit, což je moje linka. Správně by se mělo dávat trochu míň aby se nestalo že omezování tvýho toku bude dělat ten co ti dává net protože pak ti bude omezování chodit blbě.
Na hlavní třídu navěsim rychlosti APček. A tady pozor. V QT jsou v queue dvě volby. Limit at a Max limit. Součet všech "limit at" pod jednou třídou, by neměl přesahnout "limit at" třídy nadřazený. "Max limit" je defakto kolik si můžu pučit rychlosti od nadřazený třídy když bude dostupná kapacita. Takže pokud mám rychlost linky 10Mbit a rychlost APček 4Mbit, vytvořim pod hlavní třídou která má "limit at" 10Mbit a "max limit" 10Mbit , tři třídy který budou mít "limit at" 3,3Mbit a "max limit" 4Mbit. Je to jednoduchý, součet "limit at" nepřekročí "limit at" hlavní linky a "max limit" je max kolik si můžu vzít na víc když bude.
No a teď samotný usery, platí to samí. Takže jednotliví useři budou mít "limit at" na 1.1Mbit a "max limit" na 2Mbit. Až tady můžu navěsit konečně nějakou frontu a jediná co v tomhle jde použít kromě pfifo a bfifo je sfq.
Když se nad tim člověk zamyslí, tahle agregace nemá chybu. Každej dostane svoje. Zároveň ochránim APčka proti přetížení a tedy zaručim i dobrý odezvy.
Pokud sečtu "limit at" všech userů, vyjde mi 9,9Mbit takže naprostá dokonalost. Mimo to když budou tahat dvá na každym APčku, tak se jim rychlost toho třetího rozdělí až do limitu jejich třídy, či limitu APčka. Čili když je max na APčku 4Mbit, oni dvá dosahnou každej 2Mbit.
Ukázka s trochu jinými rychlostmy.
Hodně taky záleží na poměru "limit at" mezi usery pod jednou třídou. Proto jsou taky vypočítaný v poměru aby si pak i v poměru kradly rychlost. Dá se říct, že user22 má garantovanou linku 850kbit ale může stahovat rychlostí až 2Mbity pokud tam jeho kolegové nebudou ale zároveň s nim může stahovat i user21 ale když nebude stahovat user21 ale user23, tak se podělí o zbývající rychlost AP2 a v poměru svích "limit at" se podělí. Nepojedou dohromady 5Mbit ale 4Mbit a user22 rychlostí 1.6Mbit a user23 2.4Mbit