Pěkný start týdne všem.
Chci se zeptat, zda jste někdo nesetkal s následující situací:
Mám "typickou" domácí konfiguraci (zjednodušeně):
MK jako hlavní router. 2 VLANy - "hlavní" LAN a IoT VLAN.
HA běží na Proxmoxu, má 2 síťovky, každou do jedné z těchto VLAN.
Mikrotik je pro obě VLANy jako DHCP server (přiděluje přes DHCP).
Sám Mikrotik DNS má nějaké static záznamy (které v HA využívám), jako "nadřazený" server je Cloudflare (1.1.1.1).
Až posem by bylo vše v pořádku. Všechna zařízení v obou sítích fungují tak, jak mají a žádné zvláštnosti nepozoruji.
Problém nastává v tom, že HA někdy není schopen dostat/zpracovat DNS response při některých dotazech (využívá právě MK jako DNS server).
Prvně jsem na to narazil, když si některé integrace nemohly po startu stáhnou potřebné dependencies - a neinicializovaly se. V logu chyba, že nelze přeložit DNS jméno. Ale z HA CLI jsem na požadovanou adresu pingnul a reslove proběhl správně. Pomohlo až změnit v HA DNS server z MK přímo na 1.1.1.1 a následně query na pip proběhl v pořádku a balíčky se doinstalovaly a vše se rozběhlo.
Když jsem přepl DNS zpět na MK, opět resolve neproběhl. Při debuggu wiresharkem jsem ale vidět, že response je ale validně zpět HA doručena, ale on ji z nějakého nepoužije a vyhodí chybu.
Pomohlo mi až přidat do MK statický záznam files.pythonhosted.org --> 151.101.64.223. Od té doby s tím nemám jedinný problém (předtím to bylo každý druhý restart).
Vím, že to není ideální, ale zafungovalo mi to.
Nyní se mi vyskytl druhý (pravděpodobně podobný) problém, kdy se ale nechce načíst integrace ne z důvodu, že by si nemohla doinstalovat potřebné dependencies, ale kontaktuje Cloudový server pro konfigurační info (konkrétně Roborock integrace pro robotický vysavač). Opět to spadné (někdy) na přeložení DNS jména. A mám podezření, že jde o stejný problém. A přijde mi blbost pak udržovat několik veřejných DNS záznamů v lokální cachi...To trošku postrádá celý smysl fungování.
Přičemž z mobilních zařízení oficiální aplikace projde, stejně jako DNS query vrací validní odpověď.
Na interenu jsem pár zmínek o tom, že se to děje našel, ale nějaké vysvětlení/řešení nikoli. Tak se chci zeptat zde, zda se s tím někdo nesetkal nebo to nějak neřešil.
Díky moc!