10Gbit XGS PON - davame na Huawei MA5800X2 alebo X7, flexi karta 16x xgs / xg / gpon port. Moduly class C+ s TX power 8dBm.
Klientov vsak na XGS / XG nedavame, tato technologia zatial pre nas trh nieje aplikovatelna z dovodu ceny. Az bude cena nizsia alebo sluzby za viac penez potom mozno, akutalne nie. Okrem toho aj zmysel poskytovat rychlost nad 1Gbit klientovi, ktory plati 5 korun je nula. Mozno tak po roku 2030 sa k tomu dostane, zatial je GPON jedine cenovo dostupne riesenie. Lebo nehra az tak rolu kolko stoji OLT ako tak klientska jednotka.
Taktiez je dobre uvazovat nad tym, co davat klientovi. Vela krat som to tu spominal ale za nas jednoducho ONT v rezime router. Vies zarucit ako funguje, vies zarucit co sa s tym da dosiahnut a daleko vacsie moznosti dohladu, konfigu a bezpecnosti. ONT v rezime bridge este k tomu aj na 10G XGS PON si nedokazem predstavit, klient by si musel kupovat drahe zariadenie, nevies zarucit jeho kvalitu ani funkcnost ci vykon.
V druhom vlakne sa to rozbehlo na tema UBNT...za mna UBNT urcite nie...technologia bez buducnosti ako cela linia UBNT. Huawei je sice nenavidena cina ale je to dospele operatorske riesenie....
Na kompatibilitu sa az tak nehra, ani pri jednej znacke uz, mix zariadeni prevadzkovat to uz vobec nie, ani na huawei nejde hocico pripojit. Taktiez mam pri Huawei vyhodu tej flexi karty, takze sucasne sa prevadzkuje xgs / xg /g pon bez nutnosti MUXu a prevadzky 2 fyzickych zariadeni.
Co mna na UBNT stve najviac je dodavatelsky retazec...od isteho casu (asi od covidu) je uplny nespolah na dodavky zariadeni akych kolvek...ci uz je to airmax, unifi alebo ufiber. Ufiber si u nas totalne podrezal krk tym, ze prestali dodavat a zrejme aj vyrabat uFiber LOCO ako najlacnejsi POE bridge ONT za ako tak prijatelnu cenu, kde bolo nutne sa sem tam pouzil kvoli POE a kvoli tomu, ze bezproblemov funguje voci Huawei OLT na GPONe. Teraz je len wavefiber ONT, ktore je vendor lock....s tym si nas...do huby riadne. Takze UBNT nie...to patri tak do kosa, co sa tyka optiky...
Na XGS PON je dostupny (resp nedostupny) jediny XGS bridge ONT za viac nez dvojnasobnu cenu XGS HUWEI bridge ONT....XGS UBNT v rezime router som dostupne ani nevidel, to bude stat tak 150-180€...ekonomicky nezmysel...huawei v rezime router aj ked najzakladnejsi viem riesit od 70€ na XGS....
Dostupnost klientkych zariadeni a ich cena je absolutne rozhodujuci faktor. Preto bude GPON este dlho s nami.
Aktualne dodavat klientovi aj rychlost nad 1Gbit (a realne dodavat nie len fikcia a vyhovorky) je akurat tak na zdvihnutie nakladov, hlavne ked sme odkazany na okruh od velkej trojky...8Gbit FDX sa na tom sice da spravit ale zasa...poskytovat 8Gbit na zdielanej 10Gbit technologii? to snad nie. Dal by som tam max 5 / 5 Gbit. To je rovnake ako ked sa dneska niektori snazia poskytovat 2 / 1 Gbit na GPONe...smejem sa na tom uprimne....je to zdielana technologia, tak treba si to aj rozumne zastropovat, a zastropovat to na takej velkej hodnote je nezmysel...ale chapem je to hlavne papierova hodnota a spolah na to, ze to nikto nikdy nevyuzije.