xtome1 Co som zistoval, tak s tymto zakonom je to tak, ze ak obec chce postavit nejaku vlastnu stavbu, tak nemoze dat povolenie sama sebe, ale musi dat ina obec/stavebny urad, koli konfliktu zaujmov.
ano. to je jeden z pripadov konfliktu zaujmov a tento sa tyka vsetkych druhov stavieb. osoba nemoze byt zaroven navrhovatelom stavby, aj organom, ktory by mal (svoj) navrh posudit a vydat (si) rozhodnutie.
xtome1 ale ak ja chcem stavat v danej obci, tak logicky musi dat suhlas obec v ktorej chcem stavat
treba rozlisovat rozne veci - (1) vyjadrenie obce, ktora sa ako organ samospravy moze vyjadrovat ku stavbam na jej uzemi, (2) vyjadrenie vlastnika dotknutej nehnutelnosti, ktory sa vyjadruje z titulu dotknuia jeho vlastnictva, a (3) vydavanie povoleni/rozhodnuti stavebnym uradom.
za sucasnej aj minulej upravy sa mohla obec vyjadrit k (1) aj (2). podla starsej pravnej upravy mohla aj vydat rozhodnutie (3). za sucasnej pravnej upravy v ZEK, ak je obec vlastnikom dotknutych nehnutelnosti teda ak je (2), nemoze stavbu povolovat ako stavebny urad (3). tento konflikt zaujmov je priamo uvedeny v § 21 ods 13 ZEK a uz som videl aj rozhodnutie zrusene nadradenym organom preto, ze obec nepostupovala podla uvedeneho ustanovenia a sama vydala povolenie na stavbu na svojich pozemkoch. podstata tohto konfliktu zaujmov je v tom, ze podla novej pravnej upravy (ZEK) sa vyska nahrady pre vlasntika nehnutelnosti riesi pri povolovani stavby a rozhoduje o nej stavebny urad. nie je pripustne, aby obec ako stavebny urad rozhodovala o vyske nahrady pre seba samu ako vlastnika dotknuteho pozemku.
mame tomu rozumiet tak, ze stlpy, ktore ste postavili su z pravneho hladiska majetkom obce?
urcite nie (netusim z coho si tam usudil). su sucastou nasej el.kom.siete a su majetkom firmy prevadzkujucej siet.