Znamy me poveril siti v jeho nove rekonstruhovanem objektu.

Ma kancelare (3 patra) odkud jsou svedeny datove pripojky do "strojovny". Celkem 72 kabelu kategorie 6 (pro gigabit).

Ve strojovne potrebuje osadit rack skrin vlan switchem (switchi) . Idealne by si pral cisco.

Dale ve strojovne bude serverova zakladna. Ve vysledku se bude jednat alespon o 90 vlan.

Do strojovny je privedena optika s vystupem na RJ45.

Na internetu jsem nasel nejvice 48 portovy switch od cisca. Osadit by se tedy muselo dvemi 48portovymi switchi.

Nevim proc trva na tom, ze sit musi byt gigabitova, v realu bude 100Mb luxusem, ktery nikdy nevyuziji. To je ale jina pohadka.

Kdyz jsem videl ceny, tak na muj vkus ... : : :

Meli by jste tip na nejaky kvalitni (cena nehraje ani tak roly), na rackove gigabitove switche?

diky

nasel jsem neco takovehoto

http://www.lan-shop.cz/switch/cisco/29625

http://www.lan-shop.cz/switch/cisco/29275

(cenove je to totalne mimo moji realitu)

pak jsem nasel neco takovehoto

http://www.agen.cz/produkt/24428/Linksys-Cisco-SRW2048-Switch-48-4-port-10-100-1000MB.htm

kde cena je totalne nekde jinde.

Nevite take co je to ten linksys-cisco ?

Pripadne i jine masiny.

3560ka má na všech 48 portech PoE, je to super v případě že hodláte využívat ipfouny, stačí jeden kabel a máš vystaráno.

Co se týče linksys-cisco, je to trochu lepší než ty levné šmejdy, které seženeš za pár šupů, asi bych investoval taky do linksysu, pokud je pro tebe cisco drahé

este trochu jinak, LINKSYS je de fakto dcerina spolecnost od Cisca, da se ocekavat stejna kvalita ale ceny tam jsou uplne nekde jinde...

este trochu jinak, LINKSYS je de fakto dcerina spolecnost od Cisca, da se ocekavat stejna kvalita ale ceny tam jsou uplne nekde jinde...

S tou stejnou kvalitou, ehmmm, to asi ne, to co mají ty 2 výtobky společné je kousek loga, a tím to končí. Linksys je trochu kvalitnější než obyč "rádoby značkové" výrobky, kdyby se dalo srovnávat kvalitně linksys a cisco, nikdo by cisco nekupoval, nemyslíš? ;)

Co se týče linksys-cisco, je to trochu lepší než ty levné šmejdy, které seženeš za pár šupů, asi bych investoval taky do linksysu, pokud je pro tebe cisco drahé

kdyz jsem mu nastinil hladiny cen, tak zustal stat s otevrenou papuli.

Urcite se pujde do neceho levnejsiho.

A kdyz jsem mu jeste nastinil, ze gigabitova linka k pc je trochu dost naddimenzovane, ze ani omylem nevyuziji 100Mb, tak to snad docela pochopil

heh, no lital moc v oblacich. Kazdopadne zalezi co se tam po tom bude tahat. Ono ten nejakej levnej lepsi sw s Gbps by nemusel byt az tak k zahozeni.

Pokud tam vsak potecou jen nejaky obcasny data, a do budoucna taky nic, tak to opravdu nema smysl. Skoda ze ty link-cisco nejdou stohovat. Myslim tenhle treba: http://www.agen.cz/produkt/24428/Linksy ... 1000MB.htm

A kdyz jsem mu jeste nastinil, ze gigabitova linka k pc je trochu dost naddimenzovane, ze ani omylem nevyuziji 100Mb, tak to snad docela pochopil

Nevím proč si myslíš že gigabit linka k pc je naddimenzovaná. V případě že jde po té síti jen net, tak určitě, ale předpokládám že po firemní síti nejde jen net. Možná ještě nemáte pro 70 přípojek cos psal žádný server, a nepotřebujete aplikačku ke které bude potřebovat přistupovan najednou více lidí ale určitě bych s touto alternativou do budoucna počítal. Blbost je v tomto šetřit a investovat v dnešní době do 100Mbit switche. Jakmile tam nahodíš server ke kterému bude potřebovat přistupovat více lidí najednou, připojíš ho na 100Mbit port, pochopíš o čem mluvím..

Pokud už bych to chtěl řešit 100Mbitem, tak aspoň kombinací nějakého co má aspoň 2 Gbit porty

basty: Linksys nejde stohovat? Nechápu proč by neměl

a potřebuješ tam L2 switche? nestačí tam normální klasický ale gbitový? Cpát všude L2 či něco víc když to nepotřebuješ je docela luxus ne? Naco tam vůbec potřebuje vlany? Klidně bych tam dal i víc méně portových switchů ale to záleží na topologii a délky kabelových rozvodů. Tahat 50 kabelů ze strojovny je maso.

aha... hmm. nevim ja jsem v popisku nenasel ze by to umel.

Nevím proč si myslíš že gigabit linka k pc je naddimenzovaná. V případě že jde po té síti jen net, tak určitě, ale předpokládám že po firemní síti nejde jen net. Možná ještě nemáte pro 70 přípojek cos psal žádný server, a nepotřebujete aplikačku ke které bude potřebovat přistupovan najednou více lidí ale určitě bych s touto alternativou do budoucna počítal. Blbost je v tomto šetřit a investovat v dnešní době do 100Mbit switche. Jakmile tam nahodíš server ke kterému bude potřebovat přistupovat více lidí najednou, připojíš ho na 100Mbit port, pochopíš o čem mluvím..

Pokud už bych to chtěl řešit 100Mbitem, tak aspoň kombinací nějakého co má aspoň 2 Gbit porty

basty: Linksys nejde stohovat? Nechápu proč by neměl

Stohovanim se mysli propojeni pres nejaky velmi kapacitni propoj, nemysli se tim, ze propojis ty switche pres gigoport :) Ty linksysi, co tady padly, to urcite neumi.

Stohovanim se mysli propojeni pres nejaky velmi kapacitni propoj, nemysli se tim, ze propojis ty switche pres gigoport :) Ty linksysi, co tady padly, to urcite neumi.

špatně jsem si to vyložil, proto ta reakce :)

co neco takoveho: http://www.sws.cz/default.asp?mtc=0&cls ... iid=146598

Delaji i 100Mbit, ty jsou za 1/3 ceny.

Mira

nejak jsem ve specifikaci nenasel, ze to umi dhcp server .

O klientovy se zminuji. To mi prijde docela jako skoda, pokud to neumi.

co neco takoveho: http://www.sws.cz/default.asp?mtc=0&cls ... iid=146598

Delaji i 100Mbit, ty jsou za 1/3 ceny.

Mira

nejak jsem ve specifikaci nenasel, ze to umi dhcp server .

O klientovy se zminuji. To mi prijde docela jako skoda, pokud to neumi.

no asi jsem blbej, ale nejak mi nedochazi, na co u L2(smart) switche potrebujes DHCP server?

Mira

naco asi dhcp, na pridelovani adres.

Cisco switche tuto vlastnost treba maji, alespon podle specifikace.

a nejsou náhodou DHCP servery pouze u L3 switchů? Navíc co ti brání si koupit nějaký RBčko a používat ho jako DHCP který se bude spravovat daleko lépe.

Pracoval jsem ve dvou velkých IT firmách, kde se hojně používali výše zmiňované cisca ale nikdy a nikde se nepoužil dhcp server na některém z nich, vždy se to dělalo na sólo stroji

dobra tedy, necham si rad poradit, :

v techto switchich se zatim prilis neorientuji.

📡 Telekomunikace.cz