1)

Když nakopíruju(vložim) nějakou MAC do Access listu, zakážou se mi všechny ostatní MAC adresy,nebo je ještě někde musim zakázat zvl᚝?

2)

Mam 2x Mikrotik, ten první je jako AP a ten druhý je mezi poskytovatelem internetu a AP. Na druhém mam většinu síových služeb(NAT,Mangle,Queues,...) a potřeboval bych svázat MAC s IP u klientů připojovaných na AP,ale abych to nastavil na druhém MK.Jde to nebo to svázání MAC a IP musí být na AP?

3)

Mám klienta se dvěma PC za Ovislinkem 1120AP. Mam svázat jednu IP s MAC ovislinka a druhou IP taky s MAC ovislinka?Nebo jak?

4)

Jde nastavit v Q/T aby se klient s 2 PC dělil stejně o rychlost jako ostatní kteří mají 1PC? Nějak mi na to nestačí priority. Jak to děláte vy?

Snad mi někdo odpoví aspoň na jednu otázku.S MK začínam.

Děkuji

1) Priste hledej je to tu : <--- l -->viewtopic.php?t=236<--- l -->

2) popsal si to z druheho konce mno ale po 3 precteni sem to asi pochopi ... rek bych ze jo jde svazovat na tom druhem mikrotiku ...

Priste hledej je to tu : <--- l -->viewtopic.php?t=211<--- l -->

3) Proc to nevyzkousis ? Rekl bych ze svazujes jen ty dve IPcka a kazdy ma stejnou MAC ...

4) mno tedy nevim jak to tam kouzlis s tema prioritama me by jich bohate stacilo mene ... QT zatim moc nepouzivam (jen na omezeni P2P a nejaky krafiny) spis pouzivam SQ ..

4) Na AP mam nastavenej rozsah 192.168.8.0/24.

Tomu klientovi se dvěma PC (192.168.8.8 a 192.168.8.9) značkuju pakety - nastavil sem jako src address a dst address 192.168.8.8/31 - je to proto,abych ho měl pod jednou položkou a zbyly mi priority. Jde to udělat takhle? Musim u toho klienta změni masku na 255.255.255.254? Teïko je 255.255.255.0.

Mohl by mi někdo dát demo účet s rozsáhlou sítí? Díval sem se u skrebona jak to má a nejsem z toho moc moudrej.

Dík

4) Na AP mam nastavenej rozsah 192.168.8.0/24.

Tomu klientovi se dvěma PC (192.168.8.8 a 192.168.8.9) značkuju pakety - nastavil sem jako src address a dst address 192.168.8.8/31 - je to proto,abych ho měl pod jednou položkou a zbyly mi priority. Jde to udělat takhle? Musim u toho klienta změni masku na 255.255.255.254? Teïko je 255.255.255.0.

Mohl by mi někdo dát demo účet s rozsáhlou sítí? Díval sem se u skrebona jak to má a nejsem z toho moc moudrej.

Dík

Asi nechapu, co presne myslis. Ale v zasade, ked znackujeme, pre prehladnost a moznost lahkej zmeny, znackujeme predsa kazdu ip zvlast v mangle... A to, ze maju rozne ip, rovnaku packet mark sposobi, ze sa to vrhne v QT/SQ do rovnakeho toku dat. :)

📡 Telekomunikace.cz