Lze na MK rezervovat určenou IP adresu pro určenou MAC, a zároveň je svázat?

Stačí pročíst nedávnou diskuzi "Identifikace vzdáleného počítač"

Jsou tam oba běžně používané způsoby jako statický záznam v ARP

a pravidlo "drop" v IP > Firewall > Filter Rules. Opisovat postupy nebudu

postupy jsou v diskuzi. 8)

Možná že jsem se špatně vyjádřil , potřeboval bych aby klientovi který má MAC např. 11 bylo přiřazováno DHCP pořád stejná adresa např. 10.0.0.10. Klient by buď mohl mít vyplněnou IP (10.0.0.10 atd.) v síťovce, nebo by mohl mít v síťovce zatrženo přidělování z DHCP. Pokud by tam ale zapsal jinou adresu, internet by mu nefungoval. Všichni další klienti by to měli nastaveno stejným způsobem.

Řeším přechod z dvou APPRO na MIKROTIK a nechtěl bych obcházet všechny klienty.

když Ti někdo poradí, aspoň se tam podívej, je to tam opravdu popsáno.

Statický záznam na dhcp uděláš tak, že na dynamickém lease zmáčkneš tlačítko make a static. Víc polopaticky vysvětlit, to už opravdu nejde

Jsem z toho trošku lama, tak se na mne moc nezlob-te. Už to funguje. Ještě se mi nedaří ping na klientské AP-ečka a ani se na ně nemůžu dostat, snad se to doučím poškole .

Děkuji všem zúčastněným rádcům.

udelej si dhcp rezervaci, tim mu zajistis adresaci, dale se napevno svaz ip a mac posleniho klient routru a mas vystarano.

A ted zalezi jak to mas fyzicky zapojeno, pokud mas mezi pc a AP jeste nejaky jiny router (wifi klienta), tak v arp musi byt mac posledniho prvku.

A ted, pokud si klient v tomto zapojeni tam da jine pc a nastavi si prislusnou adresu, tak bude mit pripojeni otevrene.

Pokud by jsi pripojoval booky primo na AP (priklad), tak se tomuto moznemu obejiti vyhnes. Coz ale nedoporucuji z duvodu spatnych signalu mezi zarizenimi.

Nemaťte ho pojmem rezervace : ...

já coby "síťař" odrostlý na M$ měl zažit pojem DHCP Reservation,

kolik hodin jsem se nahledal, když jsem začínal s MikroTiky,

než jsem zjistil, že v ne-M$ světě se tomu neříká DHCP Reservation, ale DHCP Static Lease :

📡 Telekomunikace.cz