• Management
  • Pojdme se slozit na sw fakturace,upominek a grafu....

Mam Takovy napad

Všichni tu brečime nad fakturaci a kontrolou klientu ,ostatni sw ktere funguji jsou drahe a zbytecne slozite s haldou nevyuzitych funkci. Navrhuji pojdme se domluvit , sezenu dva programatory ktery napisi jednoduchy program ktery by podle nasich potreb umel : fakturaci , kontrolu zaplaceni , grafy , upominky mouzna nejake sms -defakto nic jineho nepotřebujeme ne?

Když se nas najde třeba 10 každy dá 5 tisic tak to snad za 50 tis nekdo napiše ne? a mužem to používat ke spokojenosti všech.

Co vy na to?

Poridis fakturaci, k tomu upominky, pak budes chtit neplatice, blokovani internetu,import vypisu z banky, sledovani dat, posilani upominek, zapis do mikrotiku atd atd. pak se jeste zmeni legislativa atd. a kde je tech pet tisic. A ten vyvoj .... clovece vim o cem mluvim. Nenajdes ani deset lidi se stejnymi pozadavky, ten to dela tak a ten zas jinak. Neni lepsi koupit neco hotoveho? Ono to zas tak drahe neni, teda kdyz uz to potrebujes, tak to asi pro tebe drahe neni. My jsme dali rekneme v tu dobu na nas hodne penez, ale dnes si nedovedu bez toho sw predstavit zivot a tech penez rozhodne nelitujeme a hlavne, dnes si na tento software videlame za jeden mesic bez problemu, takze uz se to zaplatilo.

Ja vam poradim neco jineho, pokud mate malo lidi a malo penez a je vas tech deset, domluvte se s autorem nejakeho jiz funkcniho software, tlacte na nej vsech deset lidi at udela nejakou omezenou, orezanou verzi za tech 5 tisic. Az budete vydelavat vic, tak dokoupite dalsi licenci, ale cesta kdy se dva programatori vydaji delat soft pro deset lidi rozhodne neni ta levnejsi ... to je muj nazor na vec.

my máme svůj software kterej obsahuje všechno od fakturace až po nastavení shaperu na bráně. Jestli myslíš kontrolu zaplacení to, že se zákazník přihlásí na web a může si prohlížet svoje faktury a kontrolovat jestli jsou zaplacený tak to tam je. Ovšem jestli myslíš to, že si sám systém bude kontrolovat v bance jestli někdo zaplatil nebo ne, tak to sem tahat ani nebudu. Všichni víme že existujou i takový lidi, co neumí zaplatit správně fakturu převodem a pak stejně musim k tomu sednout a dohledat platbu takže tuhle funkci nepotřebujeme. Navíc fakturační systém je podle mě kravina když to neumí spolupracovat s nějakym účetnictvím. Takhle vystavuju faktury v účtu a exportuju je na web. Mám tedy všechno v účetnictví a nemusim nic řešit.

my máme svůj software kterej obsahuje všechno od fakturace až po nastavení shaperu na bráně. Jestli myslíš kontrolu zaplacení to, že se zákazník přihlásí na web a může si prohlížet svoje faktury a kontrolovat jestli jsou zaplacený tak to tam je. Ovšem jestli myslíš to, že si sám systém bude kontrolovat v bance jestli někdo zaplatil nebo ne, tak to sem tahat ani nebudu. Všichni víme že existujou i takový lidi, co neumí zaplatit správně fakturu převodem a pak stejně musim k tomu sednout a dohledat platbu takže tuhle funkci nepotřebujeme. Navíc fakturační systém je podle mě kravina když to neumí spolupracovat s nějakym účetnictvím. Takhle vystavuju faktury v účtu a exportuju je na web. Mám tedy všechno v účetnictví a nemusim nic řešit.

no a to je prave to o cem jsem mluvil. kazdej chce neco jineho. napriklad my vyuzivame fakturaci v administracnim sw, z te exportujeme do ucetnictvi a stejne tak importujeme prijate platby kazdy den z banky. a ty co se oznaci jako neidentifikovatelne (je jich cca 1 mozna 2 procenta) tak ty sparuju rucne.

kazdej to dela jinak a kazdej to chce delat jinak. deset lidi se ani neshodne a pro deset lidi se ani nevyplati delat univerzal protoze kdyz se zacnou delat vsechny moznosti tak to tech deset lidi nezaplati.

to vse chapu ale pochopte ze je tu rozhodne vice lidi ,kteri chteji jen ulehcit praci s fakturovanim a sparovanim plateb s banky vic po tomto systemu nechci a ostatni take ne . Ispadmin je hezka vec ale 85000.- za nej fakt nedam kdyz budu vyuzivat 3 funkce z celkoveho mnozstvi co tam je. orezat rychlost a vypnout internet umim odkud koliv k tomu nepotrebuju soft za 80 koliku. Ja mam na siti pres 800 lidi takze ano penez je dost ale nepotrebuju si koupit bavoraka ze stihacim motorem a hafo dalsima funkcema ,me staci felicie. Chapete ?

Pokud se tu najde vic talkovych jako ja a ja verim ze ano ,budeme vsichni spokojeni a isp admina at si pouziva kdo chce ,ja chci jednoduchy soft prehledny a za par korun.

nejak to nechapu, mate 800 lidi v siti, to je asi uz par APcek, par paternich spoju atd. A nechcete si usnadnit zivot pouzivanim software ktery vam ukaze kdy co fungovalo nefungovalo, ktery vam bude posilat oznameni, ukazovat zatizeni procesoru, system kde pridate cloveka na par kliknuti, kde ke kazdemu muzete zapisovat historii, ukladat fotky vysilacu, informace, servisni zasahy? Ja nerikam aby jste si koupil ISPADMINa, to je volba kazdeho. Pouzivat na deset veci deset ruznych utilit nebo postupu/systemu, to je prece na budku ne?

Nechci na vas machrovat, nedelam internet nikterak dlouho abych mohl rozdavat rozumy, rikam ciste svuj nazor, s nasimi soucasnymi temer 200 lidmi je to jina situace, presto jsem naprosto presvedcenej, ze system na rizeni cele site je dobra vec. A to nejen pro me jako pro spravce te site, ale i pro jejiho majitele a pro techniky. A tech par drobnych problemu ktere s sebou pouzivani systemove software prinasi rozhodne stoji za to.

Mimochodem, kdybych si mohl koupit bavoraka a mel v sobe autopilota, tak bych ho bral :-) vyuzival bych ho porad ...

Tak tak, ISP je sice nedodelany system, rikam tomu paskvil, ale lepe neco nez nic. Dokud nekdo nedodela LMS, ktere se mi funkcne libi, musim zustat u ISP, prestoze ho nemam rad. Pri vetsim poctu lidi v siti uz je nejaky soft na rizeni proste treba. Do tisicovky se to da jakztakz zmaknout rucne, ale pak uz je to hruza cokoli menit.

Admina take neni treba kupovat, muze byt pronajaty za mesicni platby. Timto ho ale nehodlam nijak propagovat, rikam jasne, ze ho nesnasim, sere me uz svou hw narocnosti a pristupem svych tvurcu. Bohuzel nemam k dispozici nic lepsiho, tak jsem si ze dvou zel vybral to lepsi.

. Do tisicovky se to da jakztakz zmaknout rucne....

Uff, tak sem si oddychl myslel sem si že jen já su takový blázen že s bezmála 700 klientama dělám všechno ručně :) tak to mám ještě na nákup softu čas

no to je ono , a mesicne za 7000.- si pronajimat vec kterou budu platit ? to neni normalni reseni.

Ja nevim chapu tady argumenty ostatnich nerikam ze ne ,ale opravdu me se.e system ktery kdyz otevru je hrozne moc slozity a ja z nej chci jeste jen 3 funkce ,jako ¨me tou kontrolu dela ucetni zatim si bere 1500.- mesicne coz je urcite sranda a takovou cenu by urcite kdokoliv uvital ,ale myslel jsem jen si usnadnit praci ,ja nepotrebuju ridit sit ,presne jak rika leoonek jde to rucne a fakt to pri me topologii site neni nic sloziteho na to fakt nepotrebuju soft za takovy prachy.

myslel jsem proste jen sikovnou vec presne jen pro tento problem ,protoze to chce vice lidi,ze? a pokud nekdo chce nejaky vychytavky navic tak at si admina klidne koupi ale je tu spousta takovejch co delaji kontrolu exel a podobne a to je peknej vopruz ze? za 5000.- by to urcite spousty lidem usetrilo praci a kdyz nas bude 20 tak to mame kazdej za 2500.- :-)

Každou chvili tu nekdo breči kvuli tomuto tak mi nerikejte ze vas to nezajima.........

Sakra nas to zajima, ale problem je v tom, ze se zrejme nedokazeme shodnout na pozadavcich na ten system. Ja bych do toho sel. Jako zaklad takoveho systemu je uz ted pod GPL dostupny ten polsky LMS, zkuste se na to mrknout, na tom by se myslim dalo stavet jako na velice solidnim zaklade. Udajne to uz pouziva Dodo Cznet, neovereno.

Sakra nas to zajima, ale problem je v tom, ze se zrejme nedokazeme shodnout na pozadavcich na ten system. Ja bych do toho sel. Jako zaklad takoveho systemu je uz ted pod GPL dostupny ten polsky LMS, zkuste se na to mrknout, na tom by se myslim dalo stavet jako na velice solidnim zaklade. Udajne to uz pouziva Dodo Cznet, neovereno.

Cau. Tez vyuzivam LMS. Naprosto v pohode a zadaco a jeste si v nem delam sve upravy coz u Admina nelze. 8)

LMS jsme pouzivali pred adminem. Prelozit ho do cestiny neni problem. Upravit si faktury take nebylo tezke, pouziva to celkem jednoduchy sablonovaci system. V podstate nebyl problem v nicem. Pokud jde o fakturaci. Mel jsem k tomu rozdelane scripty ktere z databazi vytahovali ip adresy a zapisovali je do shaperu na routeros.

Je to celkem povede a dela to to co ma, fakturuje to. Dokonce k tomu je I modul pro zakazniky kdy se mohou divat na sve faktury. Upravy lms si muzete delat sami, ale problem je pak s aktualizaci, nejlepe by bylo delat upravy primo jako vyvojar do zdrojoveho kodu - stejne jako implementaci cestiny.

Prave jsem si rikal, na co zacit psat system od nuly, proc nepouzit jako zaklad neco pod GPL a dejmetomu skoro hotoveho. Tim nechci nijak prosazovat ono LMS, ja jen ze se mi to libilo, jen to neni dodelane. Treba komunikace s eBankou mi tam dost citelne chybi.

Ahoj,

ctu zdejsi prispevky a chtel bych se podelit o nazor. Pisu svuj soft na fakturaci a spravu.

Momentalne umi : Sprava odberatelu, fakturovani, prehledy DPH (pro ucetniho), periodicke uctovani, spravu bankovnich uctu,, pokladny, tarify, definice sluzeb,

Ze spravy site jsem zatim udelal: spravu siti a a adresnich bloku, lokality, seznam zarizeni, dnes jsem dodelal grafovani ( vytizeni procesoru, sledovani toku na jednotlivych rozhranich.. a dalsi), vzdaleny management mikroriku a dalsi.

Pokud by to nekdo chtel pouzivat, mohu dat po osobnim kontaktu k nahlednuti.

Koncepce je takova, vsechno bezi na mem serveru a u klienta bezi na linux stroji daemon, ktery zbira potrebne informace.

Je to do znacne rozpracovane, nicmene osobne na to budu prechazet po tom co dodelam ip accounting.

P.S. Dam k nahlednuti komukoli, pripadne budu dale rad za dalsi infromace co a jak by se komu hodilo. Myslim ze nic neni problem udelat.

kontakt vybirejte na : http://www.cernovice.net

S.

Standula: sorry, ale cokoli beziciho mimo mou sit je vylouceno uz kvuli bezpecnosti a spolehlivosti. Zamita se.

Koncepce je takova, vsechno bezi na mem serveru a u klienta bezi na linux stroji daemon, ktery zbira potrebne informace.

No tak to je samozrejme mozne taky v tom problem neni. Kdo vlastni je "server" je otazka volby. Pokud chces mit vsechno bez starosti staci k sobe na na linux nahrat daemona co sbira data. Pokud chces mit vlastni zelezo i to se da zaridit. Pak kdyz dostanes na starosti dalsi sit, vemes daemona nahrajes ho jinam budes si sledovat dalsi sit, s tim ze mas centralni spravu vsecho po ruce a zadne dalsi instalace. Nekomu vyhovuje to ci ono, nekdo na svuj server nema penize, cas resit zalohy, aktualizace atd. A nic neni horsiho nez prijit o databazi ;). Snazil sem se to navrhnout pokud mozno univerzalne.

Vzhledem k tomu, ze ted mi ISP bezi na dvouxeonovym proliantu s petkovym raidem lokalne u nas v siti, tak nemam problem se zelezem. Jak je resena zaloha ISP vime, podle nastaveni ISP:

backup_system_ftp_server FTP server pro zálohy backup.ispadmin.cz

Jako klidně se da pouzit neco co jste si napsali doma ,kdyz to bude fungoat dobre a nebudete za to chtit raketu tak si to i koupim nebo spiš přispěju na rozvoj :-)

Jen pripominam, ze zhruba za mesic predstavime SW pro ISP, který bude postaven na modularitě a jednoduchosti. Nicméně opravdu názorů na to co by systém měl umět je mnoho a nejvíce od těch, co mají síť s 50 klienty a oni přesně vědí, že všichni to dělaj blbě.

1. Základem je systém založený na službách (do budoucna možné "jakékoli", zatím nám jde o Internet, VoIP, WWW apod.)

2. Platby se dají zadávat na základě služby opakovaně/jednorázově nebo jednorázově za dodané služby nebo zboží

3. Všechny vyjímky jako jsou např. různé druhy slev (do konce roku zdarma, 10% sleva při platbě na rok ...) jsou řešeny universální službou "Sleva" a je tak možné tyto slevy jakkoli kombinovat včetně pravidelnosti.

4. Účtování je v úrovních a,příprava plateb b,fakturace c,závazky d,úhrada e,deník jako v účtu

5. V jednoduchosti je krása a to i v pohledu na výkon mašiny - od začátku je systém navržen s ohledm na výkon a jeho optimalizaci! Ne všechno je potřeba dělat "hrubě".

6. Komunikace se sítí předpokládá především komunikaci s Mikrotikem po API, SSH, FTP (bash) nebo "ručně" na základě vygenerovaných scriptů (pro jednotlivé MT je možno volit způsob komunikace a to i na základě verzí (2.9, 3.x)).

7. Součástí systému je i Radius server

8. Systém je unifikovatelný pro jednotlivé uživatele (každý uživatel si nakliká co ho v jednotlivých výjezdech zajímá a jak je chce zobtazit) a autorizace se nastavuje podrobně na jednotlivé možnosti systému

9. Systém obsahuje i "spisovou službu", která umožňuje komunikaci se zákazníkem, ale i definovat smlouvy, dodatky a také jak má vypadat faktura .... No prostě template všude kde se dá.

10. Sklad ... pak je vidět, kdo co dostal, kdy jsem to nakoupily, u koho, co RMA ....

11. Úkoly, zatím bez "extra nápadu", používáme Exchange, ale je potřaba vědět co se u klienta dělalo, kdy a kdo to sprasil ... takže se v tomto směru se toho hodně odehraje

12. Většina statistik vychátí z komunikace s MT (API,SNMP) nebo z NetFlow statistik a tak se nechá "naklikat si" různé grafíky a přehledy a to jak stále za běhu nebo na základě aktuální potřeby ...

Tento systém je již jako 3. generace a tentokrát psaná od základu jako aplikace, kterou lze prodat "cizím", protože každý to chce mít doma.

Na druhou stranu nemáme ambice SW prodávat jako auto, ale píše jako účetnictví, tedy systém, který bude možné upgradovat, ale jeho pořízení nebude otázka schánění "leasingu". Stejně tak do ceny bude zohledněna velikost sítě a jejich potřeby (malá siť o 50 lidech potřebuje především automatickou fakturaci a správu MT, velká síť pak potřebuje teamovou spolupráci, různé úrovně přístupů, statistiky, centralizaci a stabilitu...) Základ pro malé sítě bude v jednotkách tisíc a platba rozložená do 4 měsiců náběhu, takže to snad bude dostupný všem.

....

Na školení K. Klímy bude systém oficiálně představen, takže cca do mesíce to bude venku :)

Tak sem tomu nahodil trochu kabat, aby se na to nechalo divat. A muzete zkouset zde http://omisp.cernovice.net/ Je to moje moje pracovni verze, takze chyby se najdou vypublikoval jsem to pouze pro ukazku. Stylovani sablon neni dokonale, ale to myslim zas tak nevadi. Nicmene doporucuji pouzit firefox, pak bude vse OK. Po registraci Vam poslu potvrzeni (jinak se neprihlasite).

Dalsi veci jako daemon pro sledovani site umistim na stranky co nejdrive.

Nepotrebujete pak zadavat zadna hesla (abych se nikam nevloupal ;) staci klasicky povolit snmp, stejne tak sem zakazal automaticky scan mikrotiku. Zarizeni je treba nejprve vyvorit rucne stejne tak i jeho rozhrani.

Vice instrukci jak nacitat informace pak umistim spolecne s programem do sekce sprava site.

Takze kdo chce muze zkouset.

V pripade nejakych otazek kdyztak e-mail.

P.S.

Pokud se to nekomu nebude libil, netrhejte mi hlavu, ale kazdej napad na zmenu ci jinou funkcnost vitam : .

S.

📡 Telekomunikace.cz