První zkušenosti s MIMO UBNT NS:
Tak vás asi moc nepotěším, měl jsem tu čest otestovat UBNT M5 klasické nano proti sobě, a to zatím jen v laboratorních podmínkách, časem půjde na střechu, i když po těch zkušenostech jen jako paralelní neostrý spoj vedle mikrotika:
PC to PC přes NS bridge: 20 Mbps btest v TCP, 150 (92/56) v UDP, 2 btesty 30 mbps TCP (wtf??). Reálným provozem cca 4.5 MB nezávisle na frekvenci. Napadá mě, zda to není způsobeno výkonem, UDP je méně náročné než TCP. Proto to možná je tak levné, ten nárůst HW výkonu není takový oproti klasické NS.
Při signálu slabším jak -60 dBi obrovsky padá rychlost i v UDP a raty.
Při signálu slabším, kolem -74 dBi to laguje jako prase, rychlost při kopírování kolísá o parník a jelo to snad hůř než běžné wifiny, a to v laboratorním nezarušeném prostředí (dosaženo regulací na 8 dbi a vložením překážky). Neumím si představit, co to udělá u klienta 500m od AP , co tím všesměrem bude chytat půl města. Asi nic :
A co nejhůř, oba bazmeky se mi za těch 120 minut testu 2x restartnuly a 2x resetnuly do defaultu, a to měly staticky IP atd., jak klient, tak vysílající nano. Reset udělaly při změně nastavení, reboot zcela náhodně a to byly za UPSkou.
Takže UBNT M5 ještě není vychytané a do profesionální sítě si to pořídí jen blázen. Uvidíme, co přinese rocket, ale tohle moc na venkovní použití asi nebude, stejně jako 2.4 Ghz nko, co ve vedlejší místnosti od 10m dál už jede jak B/G.
Aspoň nějakým pozitivem je kvalitní napájení a 2. Eth výstup, ale pokud to bude takto nestabilní, nelze nic robit. Zkusím někdy s novým firmwarem, až bude další verze. Zatím se zázrak nekoná, pokud někdo čeká na zázrak, čeká asi na godota. Rockety mají podle datasheetu podobný výkon a HW. A pokud jde o mikrotik N-ko, to má propustnost na draka i teoreticky (72 Mbps rate, toť vše navíc oproti 54 mbps klasickému áčku). Pokud chcete pouze papírově rychlý spoj, kupujte, instalujte… Pokud chcete něco funkčního, zůstaňte u mikrotiků a sektorů, jen doufejte, že vám to tyto bazmeky úplně nezaruší. Na rozdíl od Mikrotiku, UBNT při -70 opravdu na plný kotel nejede.
UPDATE: Ranní poznatky: 1) hodně to topí (nechal jsem to běžet do rána a puštěný btest s náhodnými daty, myslel jsem, že propálím koberec, nebo že se to roztaví jak budovy WTC při odstřelu
2) PoE adaptéry se tak hrozně jako nanostationy nezahřívaly