A moje řešení na které jsem tady dřív narazil a poupravil:
( = 0) do={
([/ip route get = no ) do={
info "gw1 je nedostupna vypinam routu na gw1"
/ip route {
disable
}
}
} else={
([/ip route get = yes ) do={
info "gw1 je dostupna zapinam routu gw1"
/ip route {
enable
}
}
}
Defaultní gw dej popisek default_gw1
Toto vlož do system/scripts,shedulerem si to pouštěj každou minutu.Místo ip 90.181.183.169 si dej nějakou ip,která si myslíš že je nejvhodnější na hlídání dostupnosti a přidej do IP/Routes statickou routu:
Destination.181.183.169 -sem dej tu ip co jsi si vložil do skriptu
Gateway : XXX.XXX.XXX.XXX -sem dej svoji výchozí gateway
tímhle docílíme toho že tato ip bude přístupná jen přes výchozí bránu default_gw1 aby nám to přepínalo jen až bude opravdu spojení na default_gw1 vpořádku.
Pak si napiš statickou routu
Dst: 0.0.0.0/0
Gateway.XXX.XXX.XXX -sem dej ip druhe gatewy
Distance
tímhle docílíš toho že defaultně to bude routovat vše přes GW 1.A při výpadku hlavní gw nám skript disabluje gw1 a přebírá to druhá gw,po nahození gw1 se automaticky vše směruje na gw1 protože má menší distance.
Ještě bych doporučil,pokud to máš zalohovaný třeba DSLkem vytáčeným MK,nebo něčím co dostává dynamicky ip,dns atd vypnout add default route,a tu routu tam nechat jen manualně napsanou podle výše popsanýho návodu,protože pak dostaneš na tu záložní gw distance 1 a bude se to o trafic dělit a to neďelá dobrotu.Samozřejmostí beru že do MK máš napojené oba konekty a máš přiďelené správně ip a brány a DNS nastavené od každého konektu jedno.
Tak,tohle než jsem doladil,tak mi to dalo dosti práce,doufám že to aspoň oceníš :-D