Ahoj,
já bych jen doplnil jedno čerstvé info z dneška, které se objevilo na rychlost.cz (nemám ověřené jelikož nemám starnet).
Jo a ještě na speedtest mi to ukáže 17/17 mbit a to jen díky tomu, že si starnet udělal svůj vlastní server na speedtestu Všude jinde to měří realitu 2-5 mbit. Další způsob jak oblboval lidi.
Ano, Starnet opravdu provozuje v ČB jeden ze serverů Speedtest.net, tzn. pokud ho uživatel vybere jako nejbližší, měří právě přes tento starnetí. Takže logicky pro rozsahy ze své sítě mohou vracet klidně vyšší hodnoty (podvržené nebo neshapované). Naproti tomu však všechny ostatní rozsahy mohou dle libosti krouhat (pokud se jim zamane). Vzhledem k tomu, že speedtest.net je docela dost využívaný, přijde mi to jako dost silná zbraň na možné poškození ostatních ispíků. :/
Milan
Logicky když uvidím hosted by: Starnet
Tak tam měřit nebudu. Měřím většinou na BRNO a výsledky OK.
Takže i stárnetí měření se dá obejít jiným serverem
Lidi, dovolím si k threadu pár vět Napsat. Zvlášť po tom, co tady čtu konspirativní teorie "proč to tak asi je".
1) server NECOSSu je moje soukromá aktivita (ředitele NECOSSu), s majitelem firmy jsem to nekonzultoval
2) Server Starnetu vznikl na popud Majitele, chvilku po nás a zcela nezávisle.
3) Komunikace s provozovateli speedtestu trvala měsíc, náš NECOSS server zařadili po několika urgencích s omluvou, "máme toho hodně"
4) Proč se tam náš server střídal náhodně se STARNETím, na to neodpověděli, ale nedávno tam začali být vidět správně oba.
5) Servery jsou oddělené v oddělených serverovnách, na našich oddělených sítích v jiných budovách. Nedošlo k žádnému sežrání sítě NECOSSu STARNETem, oba ISP máme dokonce jiné AS i konektivity od jiných dodavatelů. Mezi sítěmi (včetně INET4) je ale dneska přímý 10GbE lokální propoj a peering, proto se můžou měření jevit identicky. Já na své Gbps domácí přípojce ale rozdíly měřím :)
6) Problém rychlosti a vlastně i funkčnosti je čistě v last mile, možná trochu i páteřech do lokalit, ale dávno ne konektivita, proto nic nepajcujeme ani neupřednostňujeme, ani STARNET to pokud vím nedělá. Na toku přes 10Gbps žádné shapování dělat nemůžete, není na to zařízení - to se prostě jen routuje L3 switchema. Daleko levnější a jednodušší je v případě nedostatku prostě přikoupit další 10Gbps okruhy a kapacity.