Už jsem došel na to, čím to je...
Prostě tato moje konfigurace nezvládne více jak cca 3000 manglů. Na mém 3 roky starém HW bylo kolem 3450 manglů a vše jelo bez problémů.... na supermicru problém. Vymazal jsem část nepotřebných manglů a světě div se, vše šlape jak má. Nevím jestli je to BUG , ale po konzultaci s panem Klímou docházím k názoru, že je to spíše vlastnost :-(.
Pro mě je Supermicro zklamáním a kdybych toto věděl dříve, tak bych ho raději nepořizoval a navíc ještě ušetřil. Nevím jak by se chovala varianta s pouze dvěma int. síťovkama, každopádně tato 4 portová není to pravé ořechové.
Jen pro názornost HW konfigurace.
Staré PC : Deska od Gigabyte s jednou integr. síťovkou, procesor core2duo 2,4GHz (prvotně P4-2,6GHz, pak P4dualcore 2,8GHz z důvodu větší cache), FSB max 800MHz, 512MB RAM asi DDR2, 2x Intel PRO/1000GT Desk. Adapter Gb , cca 3450 manglů a vše funkční bez problémů ... možný problém pouze stáří (větší pravděpodobnost poruchy) a nefunkčnost automatického startu po zapnuti el. proudu - v biosu nastaveno, ale nefunkcni.
Nový server: Supermicro (4 integrované síťovky) PDSMi LN4+ i3000, procesor Intel Xeon X3220 - 2.40GHz, 1066MHz FSB, 2x4MB cache,4core , 2GB DDR2 RAM, navíc 2x Intel PRO/1000GT Desk. Adapter Gb, cca 2700 manglů a chová se zatím korektně... možným problémem je opět blížící se hranice 3000+-.
PS: nepoužívané mangle jsem si chtěl nechat z důvodů zálohy, navíc jsem je měl zoptimalizovány, takže to, že tam byli, stroj nepřetěžovalo.