Ahoj všem. Naprášim se radši předem, i když podle nicku to musí bejt jasný. Jsem z atlantisu, provozujem ten prima B2B alternetivo (je to s "e", protože net jako networks) a dovážíme i tenhle novej spoj. Můj názor je teda extra zaujatej, ale na druhou stranu nemám potřebu si ve svym věku na něco hrát. Tak si to přeberte, jak chcete.
Musim hnedka opravit pár údajů, který asi pocházej z nadšený klávesnice nějakýho našeho horlivýho obchodníka. Jsou to hodní kluci, ale vobčas nedávaj na poradách pozor a přání je jim bližší než realita.
První komerční spoje budou k dispozici někdy mezi 1.11. a 31.12.2010. Bude jich opravdu jen omezenej počet (fakticky jen několik desítek, 80 pro ČR určitě ne, půjde vo to, kdo z distributorů z celýho světa pošle výrobci dřív objednávku na víc spojů). To neni marketingovej blábol. Velkosériová výroba pak naběhne až v únoru příštího roku. Maximální přenosová rychlost je votázkou testování a uvolnění patřičný verze SW. Aktuálně to je 100Mb/s - myšleno full duplex. Do konce roku by měla bejt zadáčo verze 200Mb/s. Hokej s rychlostma plyne z toho, že si výrobce (a my koneckonců taky) chce přihřát polívčičku tim magickym slovem gigabit (no nezní to sqěle :-)). A tohle rádio je bohužel gigabitový, jenom když sečtu rychlost tam i zpátky. Takže ve finále to bude 600Mb/s full duplex, tj. kýženej gigabit a kus (ale už jen half duplex). Finální upgrade na těch 600Mb/s bude hardwarovej, tzn. vyměnit celý rádio, ale snad to nějak logisticky zvládnem, že pošlem upgradovaný rádio, uživatel to za 2 minuty prohodí na stožáru (fakt je to jednoduchý) a pošle nám starou verzi zpátky. Tohle by mělo nastat někdy zhruba v červnu 2011, ale neberte to jako pionýrskej slib. Stejně jako cenu za ten upgrade. Na poradě jsem jasně řikal 65 tisíc bez daně a to hodně zhruba. Porady bejvaj v pátek odpoledne, všichni toho máme po tejdnu plný brejle...
Něco ke kanálům. Je to TDD, takže to fachá jenom v pásmu 71-76GHz a využívá to časovej duplex (chvilku tam a chvilku zpátky). U finální verze si bude možný přeladit středovou frekvenci jak je libo v celym pásmu. Šířka kanálu se mění, pač to má supr adaptivní modulaci, kódování i šířku pásma. Podle nastavení a vokolních podmínek (vadí tomu fakt, jen když fest *čije) si to nastaví všecko, jak potřebuje. Rychlost může klesnout, ale snaží se to furt aspoň něco přenášet. Maximální šířka kanálu je 500MHz, takže jich můžete mít několik paralelně vedle sebe na jinejch kmitočtech. Vo různejch směrech na stejnym stožáru vůbec nemluvim.
Záruka 12 měsíců je ve světě naprostej standard. Druhej rok si můžete připlatit.
Velká výhoda je ta možnost nastavení poměru US/DS až do 75 nebo vobráceně. Jo a určitě i QoS, tzn. leje, rychlost mi de dolu, ale ještě přenášim tu telinu, jinak mi zas budou volat lidi, že jim nejde hokej na Primě (tam ho stejně nedávaj nebo jo?).
Neni to dlouhý? Asi jo, co? No, je to muj první příspěvek, tak buďte trochu tolerantní. Dík.