na druhou stranu, představ si, že tě někdo s tim shitem zaruší... napráskáš ho, on to sundá a necháš si zaplatit ušlej zisk a ono ho to přejde :-D
ne vážně, docela mě vývoj týhle diskuze pobavil. RB411 že dá max 45Mbit? no tak to nevim co s tim děláte ale tahle mrška dá na 300MHz klidně celou propustnost ethernetu skrz wifinu při routingu. Jestli ne, tak tu máme přece 680MHz verzi tak nešaškujte a nechovejte se jako UBNTu useři. Chceš ptp ve velký rychlosti? kup si lepší HW. Tak či tak mám otestováno že skrz RB411 na 300MHz proteče 100Mbit bez přetížení procesoru.
Ano, Nko na mikrotiku stále nejede tak jak by mělo. Otázka je, čim to je. Musíme si uvědomit, že ty UBNTu bastli svítěji 27dBm a v kombinaci s dishem to je jaksi 60dBm vyzářených a to prostě ject musí. Pak ale nechápu mikrotika že to nedokáže skoro ani na stole což je smutný. Myslim že tu mám RB711 tak je asi skusim proti sobě v Nku a poreferuju protože už mě to začíná s nima štvát. Jestli je vám 40Mbit na mikrotiku málo, stejně budeš muset jít do jinýho pásma a Nko tě nezachrání. Reklamní žvásty typu že se to nenechá tolik rušit jsou k ničemu když je vyší typ modulace která jasně bude na S/N horší.
Někdo tu psal že si tu z nás mikrotik dělá pokusný králíky... s čim jako? Jasně má napsáno v5.0rc2 tedy ne release ale release candidate což neni ani náhodou ostrá verze. v4.0 jede v pohodě. Sakra lidi, mikrotik přece nemůže za to, že jste posedlí novými věcmi a cpeme bety do provozu. Koukni na debian, má klidně 2 roky starý věci a i starší a proč? protože je to stabilní system s ověřenými doplňky což třeba ubuntu který se hojně rozrostlo je pravej opak a na server bych ho nedal kvůli tomu abych se chlubil jak mi tam běží poslední verze. Takže si laskavě ujasněte co chcete. Ani nechápu proč se někdo stresuje při upgradu mikrotika a nestresuje se u UBNTu. Jakej je v tom rozdíl? Upgradoval jsem tisíckrát RBčka po celí naší síti a jestli mi nenaběhly 2 nebo 3 kusy tak je to hodně. Víš, nemůžeš upgradovat skokem přes 50 verzí jednim upgradem, to nefunguje. Až někteří pochopí na to je dobrej mikrotik v síti, tak jim dojde o čem síťařina je. V základu na naší sítu už ani nic jinýho bejt nemůže už jenom kvůli používání OSPF který jasně UBNTu nemá. UBNTu nemá ani IPv6 pokud se nepletu. Co to má tak úžasnýho že to lidi používaji? Jo já zapoměl, nízkou cenu. To je to jediný co to má.
Opravdu by mě zajímalo kam UBNTu s těma 10GHz hračkama míří.
Anteny u UBNTu emm joo noo eee... fuj. Daji shit antenu a doženou to výkonem, fakt krása. Má to bejt přece opačně. Ale chápu, lidi láká cena, cena je hlavní, teda ne, cena neni hlavní, hlavní je kolik na tom vyrejžuju při prodání sady klientovy... Docela by mě zajímala poruchovost celýho NS pro klienty. Jediný NS co bylo na síti bylo vadný.
RB433 je blbá, to všichni víme. RB600 i RB800 trpí tim samim včetně RB333. Ale čemu se divíte. Nalepený karty na sobě nemůžou nikdy fungovat správně. Ale co říkáte tomuhle. Tušim že někdo na czf psal že na jednom stožáru nefungovaly dvě pojítka za půl milionu, tušim dragon wave pro 70/80GHz. Proč asi, že by špatný stínění? U pojítka za 500k? My si koupíme RBčko za 3k a říkáme si jak to pojede :-D ne, fakt hlína tohle, buď předěláš síť na RB411/711 a nebo ti to nebude dobře chodit. Ono to ani ve finále jinak nejde, za chilku ti dojde že nemáš místo pro rychlý 5GHz takže vyhodíš jedno RBčko a dáš 10GHz nebo něco vejš. Proč asi UBNTu má všechno po jednom.
TDMA u mikrotiku bude dobrá věc. Latence bude větší ale to je uplně jasný když jde o časový řízení komunikace. Stará canopka to měla taky, dokonce 25ms. Mě se s 9 klienty povedlo 15ms ale stabilně. Dá se to poladit a ještě snížit ale proč? To neni třeba. 5ms na seznam neni důležitý když tam proteče míň dat. Nová canopka má nižší latence jenom kvůli větší rychlosti.