Pozdravujem vsetkych, v oblasti free pasiem co-to viem, avsak uz sa par dni precitam vsetkym moznym aj nemoznym ohladom infa koli prevadzke licenc spojov v SR a zatial som z toho trochu jelen. Viete mi prosimvas niekto nejako po lopate pomoct s vyberom toho najvhodnejsieho - a najma ozrejmit aj to, preco zrovna to ci ono - momentalne narazam na vyber pasma do ktoreho ist... a v neposlednom rade aj s cim tam ist :) potrebujem spravit skok cca 4,5km s kapacitou cca 155mbit. Chapem ze cim vacsie anteny tym nizsi vykon potrebujem tym je poplatok nizsi, tiez cim vyssia modulacia tym mensia sirka kanalu tym opat nizsi poplatok za licenciu. Neviem vsak co vsetko treba vopred zistit, co vsetko je realne a co nie, kam je realne sa dostat s nakladmi, kam je realne sa dostat s kapacitami a pod.. nikde som zatial tiez nenasiel ci sa napriklad kanal - sirka pre vypocet poplatku pocita 1x ako par alebo pri vypocte ceny je to sirkax2 nakolko je up aj down a pod.. tiez na koho sa da na sk obratit, ci tieto veci niekto vie dodat na kluc, ak tak kto na koho sa da spolahnut a pod... ano ponuky od viacerych firiem sme mali uz aj u nas na taketo spoje avsak obchodnici s vec jedna, spolahlivost a referencie su vec druha. Teda vedel by to tu niekto dajako v skratke zhnrut? este raz: ake pasmo, aky hw - vyrobca a od toho sa odvijajuce vykony, poplatky, na koho sa obratit ohladom nakupu a pod... vrela vdaka za kazde info.
odporucam 26ghz pre tu vzdielenost. vyrobcu mam len saf, takze ineho neviem odporucit. ale mozno by som koli cene skusil aj alcomu. ked sa rozhodnes pre saf, tak chod rovno do luminy 370 mbit s tym, ze ti radio otvoria na 180 mbit. to ti akurat tesne staci na pretlacenie 150-155 mbit realneho trafficu. priepustnost sa pise 180 mbit, ale len pri velkych paketoch, co samozrejme nie je realna prevadzka. tych 30 mbit je proste rezia, ktora sa tam straca.
saf ti to cele postavi na kluc, ale musis jednat s cenou. da sa celkom fajn ist dole cenou. ale bacha na prislusenstvo - nechaj si ho tiez rovno nacenit. a za dalsich 700 eur ti budu spravovat a garantovat funkcnost spoja na 5 rokov. v pripade ked skape, tak letia a menia to. servis a pristup je dobry - to treba uznat. uz len ta cena je troska vysoka...