to Robotvor - nevim kdo je Nachod.net, ale vzhledem k tomu, ze jsem z moravy .... a Nachod je v cechach ... tak te zklamu :)
jinak moje rada je prosta, pokud se chcete sr*t vecne s vypadky, problemy, kde cim kolem ... a asi na to mate cas ... pouzivejte RB, kazdy den to budete resit a asi vas to tedy bavi .......... pokud ovsem chcete stavet profesionalne, mit sit na urovni s takrka nulou vypadku, tak tento druh pokusu o radio vynechte :)
Takže radíš používat "profesionalní" sračky UBNT ??? jsi mě rozesmál :-) od roku 2006 používáme na PtMP Motorolu Canopy a všechny WiFi srandy jsme sundali, servis téměř nulový ( občas nějaký zdroj). teď jsme vzhledem k "zmrzačenému" trhu testovali Rocket M jako AP, abychom mohli reagovat na WiFi konkurenci a ty jejich desítky mbit/s za 200,- :-)). Několikatýdenní testování dopadlo naprosto tragicky, ani nemám chuť to po demontáži tahat ze 40m vodojemu, asi to zažije volný pád :-) navíc v době testování probíhalo měření ČTU, tak jsem si to taky změřil spektrákem, a když jsem viděl jak to leze z masky, tak jsem to hned vypnul, aby pány z ČTU netrefil šlak. Máme v síti 2 PtP spoje na malé vesničky postavené na RB 411AH s R52 s anténami 24dbi Prowax a za nimi CNP AP, a max spokojenost! vzdálenost do 5 km. na delší vzdálenosti používáme BH20 nebo desítky(summit, Alcoma).
Takže na krátké vzdálenosti radši RB, než tu zbastleninu UBNT !!!! to už mi nesmí do "baráku" :-))
Plne souhlasim ze ty motoroly jsou spicka a neni jim co vytykat . Pokud ma nekdo na rbckach problem s nejakejma vypadkama neni to problem rbcka jako takovyho ale volsovejma rukama uzivatele , setrej davaj slaby zdroje, levny karty , levny pigtaly , kdyz uz si nekdo vyrobi kabel narve tam levny cinsky konektory a zas to tim zkurvi popripade si nasadej nejaky "super anteny " : . Nerikam ze se nejaka reklamace nevyskytla ale z 500 rbcek sem reklamovaj dve ze by bylo vadny rbcko jako takovy . Takze pokud si pouzival rbcka a jezdil na servisy tak si bud uplne levej v zakladnim nastaveni coz nepredpokladam a nebo si setril na antenach a pak je celej problem jasnej : Takze neplette si dojem pojem a prujem . Vetsina bordu nema s radiem co spolecnyho , zalezi co si tak kdo narve za karticku a za pigtaily a za anteny . A jestli nekdo hodla tvrdit ze ubnt anteny sou lepsi jak treba dcom , prowax nebo tyhan tak at si necha vysetrit hlavu : UBNT mi zatim jediny co dokazalo je reseni kdyz to nejde silou zkusime to jeste vetsi :
Ted k problemu , urcite bych prekontroloval kabliky ,a udelal scan vyuziti pasma , i na kanalu kde se muze zdat ze je hodne ap nemusi bejt tak silenj provoz , a da se taky pouzit pulkanal popripade cust freq a jet na mezikanale je to sice prasecina ale nikde se nepise ze by to bylo zakazany :