HAPI co Ti přijde divnýho na kilowatě v tomhle pásmu ? Neříkej, že jsi nikdy nekuchal mikrovlnku. Mám tu magnetron z ruskýho radaru a pokud by se mi povedlo k tomu postavit dostatečnej zdroj-modulátor, tak z toho poleze špičkově až několik desítek kW, což je u radarů celkem běžná hodnota. Jede to podle rozměrů rezonančních dutin a prvků okolo 6 GHz. Spíš to mám jako raritu, není to zbraň na konkurvenci.
V blízkosti zářiče, do něhož tlačíš takovou sodu ( 1kW @ 2.5GHz ) nic necítíš, žádný brnění a tak jak píšou klucí, maximálně po pár minutách ucítíš ozónovej smrad, jak to štěpí kyslík v atmosféře. Delší expozici než 5min ve vzdálenosti cca 1m jsem nepodstoupil, rakovinu zatím nemám, děti se mi rodí zdravý a ani nic v okolí neodešlo. Jen nešel široko daleko internet. Pokoušel jsem se tenhle magnetron z mikrovlnky i modulovat, kmitočtově to jde celkem jednoduše vzhledem k závislosti kmitočtu na procházejícím proudu, parazitně je tam ale i AM. Jde tak i stabilizovat kmitočet.
Co potom třeba taková rozhledna na Kleti, kde cca 1.5m od cimbuří a níže je soustava dipólů, do kterých tlačí FAKTOR 31kW. Taky nic necejtíš, akorát si toho na pásmu moc neposlechneš, tohle málokterej přijímač rozdejchá.
Když už byla řeč o GSM BTS, pak jediná zkušenost s blízkou expozicí byla odhalena mou videokamerou, do níž se během záznamu do zvuku dostalo silný pískání, ale to jen ve vzdálenosti max. těch půl metru od sektorky.
Někteří z vás z toho moc naděláte, to je můj názor. Já si s tím hraju déle než 15 let a zatím jsem živ a zdráv, což nemusí být natrvalo, ovšem jít do rakve nezhuntovanej mi přijde asi tak, jako když si za komunistů manželé koupili Š120, která ale stála v garáži, aby se náhodou neojezdila. A to je taky můj názor, kdyby zase někdo chtěl tvrdit, že jsem blbec.