Optimalizace rozhodne dela hodne, o tom zadna, kdybych to udelal jako ty, asi by to vyrazne kleslo, ale to nechci. Mam to tak, ze na branach po ceste omezuji klienty na nejakou rychlost primo z DHCPcka, aby to nezahltili a pak tady na centralu ma kazdy klient 2 queue - upload a download, stejne tak ma v mangle 2 pravidla. V QT je pak rozdeleni na vyhrazene linky, sdilene linky, ktere se deli podle technologie optika, kabel, wifina a v tom jsou jednotlive tarify. Pouzivat subnety a podle toho omezovat je urcite dobra volba, ale jen u neverejnych siti, u verejnych je to nerealne, uz tak tech adres nemam tolik, kolik bych chtel.
Moje zkusenost je takova, ze neni az tak podstatne, kolik Mbit tim routerem beha, ale kolik lidi, resp. kolik pocitacu obsluhuje. Kdyz vezmu v uvahu i nase zakazniky z rad ISP a firmy, je to nekde kolem 3 tis ucastniku, resp. 3 tisic pocitacu a to tady vubec nepocitam to, ze dobra 1/3 domacnosti ma doma router a az nim 2-3 kompy.
Spis premyslim nad tim, ze ten shaping proste decentralizuji a tady necham valit jenom routing a NAT. Nejradsi bych i ten NAT dal pryc, ale tolik verejnych proste nemam...