• Jake zelezo na hl. router

Musím potvrdit, po výměně síťovek za PCI-E se zvedla propustnost z 65Mb na 130Mb/s a cpu šlo z 70% na 30%. Intel core2duo e4500 2.2ghz, jen se nám děl problém, že když jsem dal jednu 1gb pci-e a dvě 1g pci síťovky tak to zdechlo, a mašina s ROS 3.30 měla problém s pcie 1g kartou s chipsetem realtek, prostě to padalo. Po updatu na 4.17 vše v poho.

Asi se tu hodne lidi shodne, ze realtek na podobne dulezity stroj asi uplne nepatri :)

ja ju mam taky : ale jen jako zalozni sitovku...hlavni tvori 2kusy od Intelu, on board + v PCI-e jsou zaloha, kdyby neco...

PW

o 4 dny později

Objednal jsem SuperMicro X9SCA-F do toho Xenona E3-1230 dvě giga ecc ramek a ssd 512

měl bych do cca do 14 dnů mít doma, tak to pak složím nahraju tam ROS 5.6 a pak to vyměnim za dosavadní P4ku která mi dle Smokepingu laguje prakticky vždy když síťovkama teče nad 50Mbit...

nejdřív to zkusím na integrovaných intelech, pokud to nepomůže tak zkusím koupit do prvního a druhého PCI-E slotu síťovky samostatný a uvidíme, ale doufám, že integrovaný budou fakat dobře (Hapi mi řikal, že první tři PCI-E sloty v tý desce jsou přímo do procesoru, tudíž by to mohlo odstranit dost nedostatků v podobě severního můstku, kterej dělá většinu problémů co máme se serverama na X86....

U desek SuperMicro se mi líbí, že neojebávají síťovky. Zrovna tahle deska je má sice až na chipsetu, ale obě PCIe.

Entery level boardy od Intelu mají takovou pitomou vlastnost, že sice mají dvě síťovky, obě gigabit, ale jedna je na PCI, druhá na PCIe. A ta první bývá ještě většinou desktopového typu.

Plus je také plné IPMI i s KVM za nijak zvláštní příplatky.

no ty nový pro E3 procesory maji obě integrovaný přes pcie a každá na extra jedný lince do chipsetu. IPMI je integrovaný a 3 ethernetu na desce takže myslim že v klidu. Jo jeden integrovanej ethernet je jinej ale těžko říct jestli je desktopovej nebo ne ale i tak by to mělo bejt asi jedno.

Te treti realtek je podle popisu dedikovany pro IPMI, takze realne jen dve sitovky.

tak to bylo myšlený.

U desek SuperMicro se mi líbí, že neojebávají síťovky. Zrovna tahle deska je má sice až na chipsetu, ale obě PCIe.

Entery level boardy od Intelu mají takovou pitomou vlastnost, že sice mají dvě síťovky, obě gigabit, ale jedna je na PCI, druhá na PCIe. A ta první bývá ještě většinou desktopového typu.

Plus je také plné IPMI i s KVM za nijak zvláštní příplatky.

to o supermicro boardech a sitovkach (na C20x cipsetu) neplati uplne obecne - ted jsem to znovu prochazel a zda se, ze delaji v podstate 2 varianty:

a) kombinaci 82574L (server pcie 1g) a 82579LM (?desktop pcie 1g - pozna se dekstop podle toho, ze neumi MSI?)

b) 2x az 4x 82574L (server pcie 1g)

na intel boardech S1200BTS/L je kombinace 82574L a 82578DM, coz se podle mne blizi spis variante a) u supermicra.

hmm to jo ale ono by bylo vhodnější v zájmu best off koupit jiný ethernety do pcie aby to bylo napojený přímo do cpu.

resime ted neco podobnyho, ci spise nase nove reseni s rosem je nejake nestabilni a jelikoz jsem se tak trochu zacetl do teto diskuze, je otazkou zda se "srat" s rosem, kdyz horko tezko zvladne toky nad 250Mb (pro nas do budoucna).

Napadnul me brazilFW (puvodne coyoteFW), kdysy jsem si s nim "hral" a byl jsem s nim spokojeny, ma s nim nekdo zkusenosti s temito toky?

Kdyby brazil FW umel BGP, coz by asi sla doinstalovat quagga, tak bych do nej sel hned. U Mk mi nechodi korektne sloucene dve linky a distribuce konektu pres oba isp...

Kdyby brazil FW umel BGP, coz by asi sla doinstalovat quagga, tak bych do nej sel hned. U Mk mi nechodi korektne sloucene dve linky a distribuce konektu pres oba isp...

Jak to delas? Pouzivas PCC?

ne klasicky pres filtry, prepend a local preferenc. Problem je v tom, ze mam dva isp zalozni mam prependem natazenou cestu, aby slo vse primarem, nicmene weby ktere jsou hostovany u zalozniho, tak i kdyz to ma delsi cestu tak to jde zaloznim.. uz toho mam sedy vlasy.

dneska jsem upgradnul hlavni masinu na v5.6 , vyhazel jsem zbytecne baliky , prozatim to bezi cca 20h na mikrotiku .

Puvodne to bezelo cca 3dny nonstop , pak cca 1h nonstop , masina se zakouska, svitila, blikala, ale jinak byla tuha.

Connect mame prozatim 100Mb , tak nam mikrotik vice mene staci (musi stacit)

Nove reseni jsme se uz schodli, ze bude ciste na linuxu . Na jare pocitame s konektem 200Mb

ja nad tim taky premyslim. Zatim mame konekt 200 + 50 zalohu... masina se flaka ale to BGP si myslim ze je bug v MK protoze zadny expert na to zatim neprisel kde je problem v nastaveni :(

o měsíc později

Testujeme DELL PowerEdge 1950, 2x Xeon 2,8 GHz QuadCore, 4GB RAM, MikroTik 5.6 bootovaný z flash "klíčenky" - zatím max. spokojenost.

Řeší nám queues pro > 1000 klientů, celkový tok do 150Mbps, zátěž systému max 5 - 6%.

Podobná konfigurace např. http://www.czech-server.cz/akcni-nabidka/server-dell-poweredge-1950-sas-sata.html

dvě cpu patice? jak to mikrotik vidí? vidí kolik jader? nezapomeň na HT. Je docela dost možný že druhou patici nebude vůbec používat.

Právě, že vidí krásně všech 8 jader a v tools/profile je vidět, jak pěkně rovnoměrně "rozhazuje" zátěž na všechny.

no, a je to 8 fyzických jader nebo logických? Jestli máš zapnutý HT u procesoru, tak se ti zdvojnásobí počet jader. Například intel atom spolehlivě nemá 4 jádra a přitom je díky Hyper Threadingu ukazuje. Typuju že u tebe to bude to samé jelikož mikrotik používat dvě CPU patice prostě neumí stejně jako většina standartních OS pokud se nepletu.

📡 Telekomunikace.cz