tak to máš smůlu. Multicpu umí pořádně až v5 a pak ti spadne vytížení. Takhle to vypadá že ti jedno jádro jede hodně na doraz.
Jake zelezo na hl. router
tak to máš smůlu. Multicpu umí pořádně až v5 a pak ti spadne vytížení. Takhle to vypadá že ti jedno jádro jede hodně na doraz.
No, dobre. Nasral som par zakaznikov a upgradol na ISPAdminom odporucanu 5.6. "Dostanes" : ak to nebude mat ziaden efekt, resp. ak to zacne vytuhavat : .
No, dobre. Nasral som par zakaznikov a upgradol na ISPAdminom odporucanu 5.6. "Dostanes" : ak to nebude mat ziaden efekt, resp. ak to zacne vytuhavat : .
Tak nemas pravdu, je to na prd. Akurat v5 przni grafy, pekne vidno odkedy bola nahrata, odtial je graf taky strapaty a vykazuje aj vyssi max load ako povodna 4.16.
protoze koukas na prumer zateze vsech jader. V mkcku je videt vytizeni obou coz u v4 neni. to ze je vytizeni vetsi muze znamenat taky to, ze predtim si stropoval jednim jadrem na max. No a roztrepeni grafu je snad uplne fuk.
No teraz pozeram, ze multicpu je podporovane od verzie 3.4. Takze v 5.xx akurat vylepsili to ze MK ukazuje vytazenie oboch jadier. Takze z hladiska vyuzivania/nevyuzivania viacjadroveho procesora je zbytocne tlacit 5.xx ked to chodi ok na nizsich verziach (samozrejme ako komu, ked kde komu to "hraje" na inej verzii) .
jo, jenze kdyz se na to mrknes, zjistis, ze ani ve v3.30 to nefunguje ,
V4.x je bastl , zameril bych se spise na V5.x
No teraz pozeram, ze multicpu je podporovane od verzie 3.4. Takze v 5.xx akurat vylepsili to ze MK ukazuje vytazenie oboch jadier. Takze z hladiska vyuzivania/nevyuzivania viacjadroveho procesora je zbytocne tlacit 5.xx ked to chodi ok na nizsich verziach (samozrejme ako komu, ked kde komu to "hraje" na inej verzii) .
to si se dozvěděl kde? Jediná v5 umožňuje plné využití víc jader a dál se o tom nehodlám hádat.
to si se dozvěděl kde? Jediná v5 umožňuje plné využití víc jader a dál se o tom nehodlám hádat.
ok ok na multicpu v 3.x 4.x zabudnut, mas recht, to som len nejak zle pochopil co sa pisalo na eng MK fore.
Ja jsem vcera rozjel hashovani pod HTB, a je to na vykonu sakra znat. Jen nevim kde delam chybu, nejak mi to nechce omezovat upload...
nejak mi to nechce omezovat upload...
Detail.... :-D :-D :-D
nemarkuješ na preroutingu že ne?
Neni náhodou výkon znát někde úplně jinde? Třeba na IRQ? QT x86 nijak moc nerozhází.
Asi 4 roky stary 1U IBM server s xeonem OS linux Debian.
Nemenil jsem vubec nic, jen jsem zacal v tom HTB pouzivat hashovani(zatim jen downloadu, upload mi z nejakeho duvodu nejde).
Zatizeni slo tak na 1/3 mozna i mene(z pohledu toho, co mu ukazuje htop).
Mam tam dva IMQ na jednom shapuju download na druhem upload.
Takto si na ty imq nasmeruju provoz pro shapovani:
$IPTABLES -t mangle -A POSTROUTING -o eth1 -j IMQ --todev 0
$IPTABLES -t mangle -A PREROUTING -i eth1 -j IMQ --todev 1
Pokud nepouziju hashovani, tak ten upload normalne funguje, ale jak to tam dam, tak se mi to proste neoznaci podle IP a vse spadne do default tridy.
eth1 je vnitřní iface?
Když tak se na to vyprdni a shapuj to normálně na iface bez IMQ.
To bych rad, ale ono to dela i NAT, web a smtp server, statistiky cele site, smokeping, nagios, atd. atd. :) Ono to omezuje, ale nezaradi IP do spravne tridy:
tc filter add dev imq1 protocol ip parent 1 prio 100 u32 ht `printf %x $hs3`:`printf %x $hs4`: match ip src $ipcko/$maska flowid 1:`printf %x $trida"0"`
Proste nevim, co delam blbe. Jako ono o nic moc nejde, upload je tak 1/10 downloadu, tudis to pro ten vykon neni tak zasadni, ale je to skoda ze...
Dáky rady pro router pro menší firmu? Treba nam intranet, velke mnozstvi provoznych dat, pokud možno bezdrátově.
jít do první třídy, naučit se pokládat otázku, naučit se jí napsat a přečíst si to co jsem napsal.
Zdravim vas vespolek,
mame chut poridit si novy x86 server pro centralni shaping (pobezi to na Debian Jessie).
Kdyz uz tak uz: cilem je, pokud vubec mozno, mit server pro shapovani 10Gbps, cca 900kpps v souctu. Data potecou pres sitovou kartu s 2 SFP+ optickymi porty (neni-li lepsi reseni). V cem si na zaklade ruznych clanku na netu a diskuzi na tomto foru nedokazu udelat jasno je, jestli HyperThreading je na shaper pri pouziti CPU napr. "E5-2630V3" skodna nebo neni. Je dulezitejsi jit po poctu fyzickych jader v CPU, po jejich frekvenci, po velikosti cache? Po poctu CPU?
Bude se jednat o nove koupeny stroj. Protoze sitove karty "AOC-STGN-I2S", se kterymi tam zatim pocitam, umi na kazdem SFP+ portu 32 tx/rx front (aspon tak to vidim v jednom serveru, kde tu kartu uz mame), predpokladam, ze by ultimatni reseni bylo mit server s 64 fyzickymi Xeon jadry, coz by bylo drahe, pokud by se to vubec dalo koupit. Pokud by nebyl problem s pouzitim HT, pak by mohlo stacit 32 fyzickych jader, aby mela kazda tx/rx fronta sve vlastni jadro. Takze 4 kusy CPU po 8 jadrech se zapnutym HT. Cenove vim, kde se pohybuji.
Nebudeme s takovy serverem a pozadovanymi datovymi toky narazet na jine limity serveru? Rychlost sbernic atp?
A na cem shapuje Jan Tleskac?
Pep.
doporučuju postavit 2-3 routery slabšího charakteru.
Mozna trochu mimo diskusi, ale ma nekdo zkusenosti s novymi xeony, zde napr. D-1518, ktere v sobe maji integrovane 2x 10Gbit ethernety? Nezkousel na tom nekdo routeros? Vypada to pekne za cca 14tis, ale nerad bych se unahlil.
Hádám, že to bude podobné jako s novými Atomy C2xxx (Avoton), protože v okamžiku, kdy by byla podpora pro síťovky, tak z fleku můžou zastavit výrobu a distribuci CCR.