Zdravim,
dnes jsem se tu nejak zacetl ohledne Siklu a po x hodinach procitani ruznych threadu jsem narazil na tento. Jelikoz
jsou linux routery moje oblibene tema, tak jsem neodolal, registroval se a trochu se zapojim do diskuze ...
Co takhle napsat do googlu "GPU based router" ? => packet shader ...sice jsem nikde nenasel ani zdrojaky, ani binarky,
ale jelikoz nejsem majitelem zadneho GPU, tak jsem asi nemel poradnou motivaci hledat. Nicmene uz jsem cetl o nekolika
projektech.
Totiz - od te doby, co se delaji multi-queue sitovky jiz routing/shaping zas tak seriovy nejni. Zda se mi, ze je
tady prilis velky pocet lidi zaslepen Mikrotikem, namisto aby si dalo praci s "normalnim" linuxem a videlo vice "pod
poklicku". Nedavno jsem resil na shaperu (Xeon E5620) proc mam pretizene jen jedno jadro - reseni je v SMP affinity -
- vetsina kanalu (jednoportove) sitovky byla pridelena jednomu jadru. Takze jsem to rovnomerne rozhazel a byl klid.
Resp. jeste jsem musel pouzit hash tabulky pro TC , ale to uz je trochu offtopic.
Dale jak zde nekdo zminoval prekopani celeho TCPIP stacku kvuli offloadingu - co takhle XORP a externi routing engine ?
liberouter - jako moc pekna sranda, take jsem o to mel velky zajem. Ale to jen do te doby, kdy jsem pred par mesici
zvedl telefon a zavolal do Invea tech (prodejce onoho zeleza) - 4x1 Gbps - 247 000,- Kc , 2x 10 Gbps - 337 000 Kc a
4x 10 Gbps krasnych 538 000 Kc (ano, vidite dobre). Dokazali mi na to rici jen to, ze toho vyrabeji malo a proto je
to tak drahe. Tak jsem se jim vysmal, ze si za to radsi koupim Cisco. Pripadne - NetFPGA je paradni vec,
jen jsem to jeste nekoupil. V porovnani s COMBO-LXT (liberouter project) je NetFPGA za krasnych cca 40 000 Kc a
jsou k tomu vyvijene i ruzne "funkce". Jelikoz je to programovatelne hradlo, tak to muze byt router, traffic generator,
switch, proste temer cokoliv. Strci se to treba do Atomu (PC stejne slouzi jen k preprogramovani hradla) a je z toho
router jak svin. Dodnes si myslim, ze na necem takovem jede Juniper : Jen se nesmi cekat, ze to pojede v Mikrotiku :
Vice na http://www.netfpga.org/