Pánové, jsem na pracovní stáži ve Španělsku, projektujeme FTTH ve Valencii pro Telefónicu, Vodafone a další. Na zdejším trhu (stejně jako všude jinde v západní Evropě) neexistují drobní ISP. Prostě nejsou. Všeobecně se to tak nějak ví i u nás, ale málokdo si to dokáže představit.
Pokud chce koncový zákazník řešit domácí přípojku, jedinou možností je xDSL od Telefónica, popř. přeprodej od ostatních operátorů (Jazztel, Vodafone, Orange,..). Rychlost tedy klasicky v mantinelech ažDSL, cena mimo akční nabídky klidně 35eur za měsíc. Jiná možnost připojení prostě neexistuje. Nelze.
Když jsem kolegům vyprávěl, že mám doma v ČR na maloměstě 100Mbps FTTB za pár euro měsíčně a Ethernet až do bytu (nikoliv telefonní drát), nemohli mi uvěřit.
Proč to ale všechno píšu. Ve Španělsku si Telefónica chrochtá blahem. Z každé domácnosti mají desítky eur měsíčně, a to už po mnoho let bez nějakých zásadních investic, navíc ji ani neotravují drobní ISP jako v ČR. Dále neexistuje žádný tlak na zvyšování rychlosti - 30Mbps je prostě strop a nikdo si nedokáže představit víc. Na druhou stranu to ale taky umožňuje celostátně investovat neuvěřitelné množství prostředků do FTTH (popř. LTE) a jen tak z hecu platit stážisty z ČR ;)
Podobné prostředí jako v západní Evropě by Telefónica jistě ráda viděla i v ČR. Nechat drobné ISP vykrvácet prostřednictvím dumpingových cen InternetHome se zdá být celkem dobrý nápad.