hmm, a jako že jsem na tohle forum psal asi 10x jak funguje burst že.
Burst time je čas za kterej se počítá průmer datovýho toku. Průměr se porovnává s thresholdem a podle toho se zapíná a vypíná burst. Tedy je-li threshold větší než průměr datovýho toku za time, burst je aktivovanej jinak ne. To se samozřejmně mění v závislosti na aktuálnim toku a následně na průměrnym za ten čas. Pak totiž může klient peakovat na max a pak zase bejt na nule a vůbec se burt nevypne. Typicky tohle používáme pro serfaře kdy web naběhne rychle ale stahovače to zařízne po 15 sekundách na běžnou rychlost. Jasně že když stahuje a serfuje tak je zaříznetej pořád.
Budu li stahovat kontinuálně 10Mbit po dobu 30 sekund, tak za time 60 sekund budu mít průměr 5Mbit a v případě že threshold mám na 5Mbit, tak se burst vypne bez ohledu na to jestli jsem do teď jel v burstu nebo ne.
okounův stav se takhle řešit nedá protože tam nejde nastavit kdy je staženo 700MB. Může to řešit pouze tak že mu to prvních 5 minut pojede na max a pak ho to řízne někam na 1Mbit. Ovšem když se to blbě nastaví, tak ho to řízne klidně i dřív a hlavně i když bude stahovat pouze polovinou z maxima, tak ho to taky může zaříznout.
http://www.mikrotik.com/testdocs/ros/3. ... _burst.jpg
tohle je to co to vysvětluje. Doporučuju koukat na to tak půl hodiny, pak to totiž do sebe krásně zapadne.
U okouna by se to dalo řešit tak, že by nastavil do burstu normální rychlost kterou platí zákož, a do max limitu tu když stahuje a nastavit rozumnej threshold a time tak aby userovy co serfuje nebo čučí na youtube to net nezařízlo po minutě a nestal se mu z netu šnek.