Technicka:
Proc se v tomhle pasmu (a podobnych - 24GHz, potazmo 10GHz) da tak dobre linkovat?
PROTOZE TAM NEEXISTUJE NECO JAKO MULTIPOINT!!!!!!!!!!
Tak zrovna v 17GHz je 80MHz, kde zadny spoj kvuli rozestupu nepojede - takze tam se da krasne vecpat a nikoho neohrozim :) A nebo mame tolik jinych pro multipoint vhodnych pasem? :)
Coze? Coze?? COZE????
No ale k technicke strance veci - 17GHz bezi na paraboly jako krava na par kilometru. Jakou antenu by sis asi tak predstavoval a jaky zisk by mela mit, aby to fungovalo ne jako PtP ve svazku 1 stupen, ale jako sektor rekneme 20 stupnu?
Ale do haje proc tohle vubec pisu, cela ta otazka je tak stupidni a zcela mimo misu ze snad vubec nestoji ani za zavrteni hlavou nad technickou ignoranci nekterych "odborniku".
A tohle chce do ruky 10ky ala wifi, no potes koste...
Tak tedka jsem nepochopil, proc se rozcilujes.
Ne kazdy potrebuje multipoint na kilometry, mě by stačily buňky do vzdálenosti 500 metrů. Navíc pokud se podíváš na dosahy buněk 9GHz od pana Peterky, tak ty v 17GHz by byly o trochu nizsi nebo díky vyššímu povolenému výkonu stejné.
Navic p2p spoje potřebují obrovské paraboly pro rychlosti 100Mbit+ FD s garancí, že to těch 100Mbit pojede, i když se venku budou čerti ženít. Já řeším problém, že ve městě neprotlačím na 500 metrů v 5 GHz třeba ani 10 Mbit proti sektoru (nejsou kanály a sektory užší než 15 stupňů nemá moc cenu budovat). Propustnost třeba do 100Mbit HD pro celý sektor při dobrých signálových podmínkách - jen blízcí klienti.
Takže anténu bych si představoval sektor 15°/10°stupňů, ideálně 2 polarizace. U klienta bych vyšlo cca na panelku 23dBi, ta by měla tak těch 5-8°/5-8°. A myslim, že by to s tím rušením nebylo tak žhavé.
Nebo snad máš ty hrdino na obzoru nějaké nové pásmo pro multipoint?
A husy jsme spolu nepasli a 10 GHz spojů mám v síti, že bys to na obou ruchách nespočítal. První byl Skywalker, takže to už nějakou chvíli bude :-D