jo vidíte. Nandal jsem dvě SXT zády k sobě na tyč a šlapalo to. Nicméně rušení se projevuje pouze v 802.11n a ne v 802.11a a jedna strana bohužel neměla Nkovej protějšek. Nicméně po čase se jedno SXT nahradilo omnitikem jak rostou klienti a aktuálně to už vše jede v Nku bez problému. Omnitik by měl okamžitě zarušit SXTčko ale nestalo se tak.
Jo a teď jsem si vzpoměl že pěkně kecám. Ty SXTčka byly pokusně nastříkaný asi 5 vrstvami měděnou barvou z gesu. Na měřák to vodí a zdá se že i funguje. Nicméně vhodnější řešení se nám osvědčilo používat výložníky a nechávat zády k SXTčkům omnitika viz. obrázek.
Základem je dát jednu jednotku nad/pod. Laborováním jednou na stožáru jsem přišel na to že nejlepší výsledky jsou když jsou jednotky zády a navíc posunutý v dalších dvou osách pryč. Jako když vemu že koukáte do předu jako anténa tak nejlepší útlumy jsou vpravo/vlevo nahoře/dole když se podívám za sebe. Prostě druhá jednotka nesmí bejt ve stejné ose jako druhá. Musí se nejlépe posunout ve všech osách jinam.
Na obrázku je ideální uspořádání. 30cm výložník na SXT. Ano, trochu luxus. Nicméně to dělá zázraky. Omnitika vždy na hlavní trubku a zatim to na cca 4 místech jede naprosto v klidu. Vejškovej rozdíl je asi 180cm. Jinde máme i cca 120cm a frčí to. Základ je podle mě v tom že SXT je před omnitikem a je níž. Stejně tak dobře to funguje i mezi SXTčky. To natočení omnitika kolmo k sxt má taky svůj důvod. On totiž nemá rovnoměrný vykrytí ale je to takovej šišojd takže z boků má asi o 3dB míň než ze předu takže toho taky využívám.
Takže abych to zopakoval. Všechno dávat na výložníky na stožáru. Dávat to tak aby výložník mířil tam kam míří jednotka pokud je to aspoň trochu možné. Omnitika dávat pouze přímo na stožár zády ke všem ostatním. Pokud SXT vyložim bokem a svítí dopředu tak je to k ničemu. Máme tu omnitika na stožáru a SXT bokem na 1m výložníku a je to na nic. SXT musí bejt zády k omnitiku tedy před ním a pokud možno tak o 50cm níž. Měly jsme 3 SXT na jedný trubce a konec. Pak jsme osadily takový ty naklápěcí hajzly pro SXT a bylo to znatelně lepší. Dneska už jedině výložníky na ně a měl by bejt klid.
Ovšem teď jsme na posledy použily do okrajových částí 2x20dB jirous boxy a nechci už nic jinýho : pokud jde o low cost. Jistě, parabola od pana šťourače to není ale ne všude se vyplatí je dávat ale zase nemaji absolutně žádný problém s nějakym omnitikem. (mě tak napadá že budu potřebovat brzo další dvě :-) )
takže proto jsme vůbec ani netestnuly tu barvu.... co se stane když jí natřu na půlku těch parohů na omnitiku? odstíní zadek a odrazí dopředu? byl bych spokojenej.