tak ta anténa ma 7°, takze pokud sou klienti o dost niz, mozna bych tech 6-8dBi po nakloneni mohl nahonit... tak ono pri -75 se neni cemu divit ze to takhle chodit SNR v zarusenem prostredi bude dost male, nehlede na to, ze na takove vzdalenosti si mel ke klientum dat silnejsi anteny. Me osobne (k prihlednuti ke vsem faktorum) prijde ze to jede relativne rozumne...
Budu nuceny jít zřejmě do větších 20dBi dvoupolarizačních Gentleboxů, jenže cena bude někde přes 2000 (gentlebox, rb411, r52, zdroj).
Tak převýšení tam je, je to vesnice, kde je vysílač pochopitelně vysoko položený. Těžko odhadnout při instalaci sektoru, když není žádný klient na AP, tak se nejde dívat na úroveň signálu, pak už snad jen mít více zkušeností:)
I když nerad, napadlo mě použít ke klientům Nanobridge M5, stejně nepozuruji moc velký rozdíl mezi klasickým 802.11 a NV2 módem. Ano odezvy při zatížení jsou stabilnější a propustnost také, ale byl by možná kompromis, na AP se mi moc nechce davat nanostation M5 a podobně? Co říkáš?
odeme necekej kladnou odpoved, ja ubnt nepouzivam. zkus nejdriv zklonit tu antenu, uvidi se co to udela ze signalem (samozrejme pri lepsim signalu se ti to slinkuje na vyssi data rate = pojede to vice....).
Pouzivas 802.11a, nebo n ? Zkus nko s 40Mhz kanalem, pac takto podle me vyuzivas jen 1 polarizaci
Mam nástaveny 5GHz-onlyN. Chodí to o něco lépe řekl bych oproti Ačku. Používám 20Mhz, nemám důvod dávat 40Mhz a ta argumentace je špatná, že na obě polarizace potřebuju jet ve 40 Mhz. Nebo spíše to nemá logiku. Abych jel na obě polarizace, potřebuji mít zapnutý chain0 a i chain1. Přičemž co jsem vypozoroval, tak chain0 je hlavní a je to ten konektor nad nápisem "MikroTik", ten dávám vo Horizontální polarizace, což je myslím správně. Zkoušel jsem to ale přehodit na dílně při testech a jede to naprosto stejně a signály taky OK, tak nevím, nestudoval jsem detailně MIMO technologii:)