Dneska v noci jsem na hlavnim routeru vyměnil dvě intelácký gigový síťovky za jedu duální od supermicro. Jeden port je připojenej přímo do ceragonu cca 20-30m cat5e kabelem. Všimnul jsem si že tahle nová karta ukazuje RX errors a čítač nabíhá tim rychleji, čim větší datovej tok tam je. Pustil jsem ještě UDP btest omezenej na 30Mbit FDX skrz net na jinou masinu a vidim tam lost packets. Tak jsem předělal kabel na kříženej a bezezměny. Pak jsem si náhodnou všimnul náběhu packet lostu v btestu a zrovna slyšim jak se sepnulo relé na ventilátory v racku. Máme ventilátory ovládaný na dálku takže jsem je několikrát ručně nahodil a vypnul a přesně v tu dobu kdy nahazuju ventilátory, tak vzroste packet lost a né málo. A zároveň s tim čítač u ethernetu na RX Errors víc vzroste. Tak jsem mezi ceragon a router na straně ceragonu dal switch a žádná změna. Pak jsem dal switch mezi ceragon a router na straně routeru a najednou žádné chyby. Žádný RX errors, žádný lost packets v btestu, žádný reakce na sepnutí relé v racku. Všude najednou nula. Dokonce flood ping najednou bez chybičky. Tak jsem odpojil switch a dal mezi to spojku a PL se vrátilo.
Zatim nevim v čem je chyba. Možná kabel, možná síťovka, možná ceragon, dokonce jsem zkoušel i na tvrdo nastavit ethernety na gigo a žádná změna. Lepší to bylo na 100Mbit ale taky žádná sláva. Nebylo by to po prvé kdy profi věci měly problem se správně slinkovat a vyřešilo to vložení nějakýho low end síťovýho HW mezi dvě technologie.