jenomze i ze zadarmo se plati DPH :
Proto zadarmo nic neni, kdyz uz tak za 1,-Kc.... :
Finančák by vysvětlil, že je to ještě složitější s poskytováním služeb "zdarma". Pamatuji kdysi, jak Volný začal nabízet vytáčený internet zdarma (jen za platbu impulzů tenkrát ještě asi Telekomu), když všiichni ostatní to měli cca za pětiliko/měsíc a více (plus ty impulzíky). A finančák nelenil někde a požadoval po uživatelích této služby, že si svůj zdanitelný základ mají povýšít o částku odpovídající řekněmě 6.000 Kč, protože mají "příjem" služby v obvykle takové hodnotě.
Výslovně je ale i stanoveno, že papír musí být i na věci, které používáš pro vlastní potřebu (je to zahrnuto do pojmu uvedení na trh). Zkrátka jak to opustí tvé vývojové/výrobní prostory a je nasazneo k používání, tak už na to má ten papír existovat (vychází to z předpisů BOZP/zákoníku práce, na bezpečnost tvých lidí a ostatní techniky). :-(
Nemam to cim podlozit, ale jsem si dost jisty, ze to neni pravda. Kdyz si doma spajim zesilovac nebo proste nejaky vyrobec co pouziva tzv. bezpecne napeti a budu ho doma sam pouzivat, tak na to zadny papir nepotrebuju. Jo kdybych ho chtel dat nekomu jinemu domu nebo dokonce jej prodat, tak to je neco zcela jineho...
Rozlišuj, zda to děláš jako fyzická nepodnikající osoba. Ta opravdu žádný papír nepotřebuje. Může si udělat "co chce" a prohlášení nevydává, dokonce to může i někomu dát/prodat (jen né mockrát, ať to není nepovolené podnikání). Pokud to někoho přizabije, tka to samozřejmě má na triku.
Jiný stav je podnikatel. Pokud daný výrobek spadá do oblasti, kde se má posuzovat shoda, tak ji musí posoudit i když to bude používat uvnitř své firmy při podnikání. zkrátka jak to uvede do provozu a je jedno, zda to prodá, daruje nebo používá u sebe (zákon 22/1997 hned na začátku).
Pokud jsi teda podnikatel a stavíš malý zesilovač, tak se tě nebude asi týkat posuzování shody z pohledu elektrických výrobků nízkého napětí - nařízení vlády 17/2002 (povinnost dle tohoto je pro vše, co používá 50~1000 V AC nebo 75~1500 V DC). Nicméně ten krám může vyzařovat elekromagnetické pole nebo jeho činností může být polem ovlivněna, v tom případě musíš posuzovat shodu dle nařízení vlády 616/2006.
Pokud bych se vrátil k té původní skládačce routerboard-wifi karta-krabička-pigtal, tak tam se postupuje dle 426/2000 pro rádiová a telekomunikační zařízení (a samozřejmě současně i dle toho EMC 616/2006).
http://www.i4wifi.cz/gentleunit-711n-19-dbi-antena-rb711_d1964.html
myslite ze na toto maji prohlaseni o shode jako na celek? ja to tam nikde nevidim..
Tohle je asi dost na hraně. Takto, pokud si zákazník objedná hotový výrobek, tak na ten celek musí být prohlášení o shodě. Pokud si zákazník objedná jendotlivé komponenty, tak je prohlášení k jendotlivým komponentám. Hrají to na tenkém ledě. Ta položka je psaná jako 3 věci - "GentleUnit 711N, 19 dBi anténa, RB711", aby to budilo dojem jednotlivých součástí (a šlo tím pádem o investiční celek na který jako celek se prohlášení nevydává), ale jak to mají pod jednou položkou v ceníku, tak je to komplet, který smrdí vlastnostmi hotového složeného výrobku. Pokud by to měli jako klientská jendnotka 5 GHz, tak je to jednoznačné, takhle se snaží hrát na komponenty.
Problém by mohl mít ISPík, který to koupí a nainstaluje (protože se z toho pak stává pevná instalace, která jako celek opět podléhá posouzení shody). Asi by dost záleželo, jak se pán z ČOI noc předtím vyspí. :-)
jezis o cem se to tu bavite :
O tom, jak si nechat firemní kasičku vyluxovat důkladně i jinak, než jen kontrolou od ČTU a šaškárnama typu správný kanál, výkon.
V tomto případě kontrolou od ČOI, která jediná má právo kontrolovat prohlášení o shodě a zda jsou správně. A když nejsou, tak můžou udělit flastr do 20 MKč, pokud při kontorle nebudeš spolupracovat dostatečně hbitě, tak pobídkové upozornění do 1 MKč. :-)
Kdyby se na to koukalo fašounsky, tak má majklik pravdu.. Faktem je, že by se k mikrotiku měly připojovat pouze takové antény, které schválí výrobce, nebo dovozce (viz VO).
Došlo mi, že tohle je v pohodě. Když seskládám ten Mikrotik dohromady já, ta vydám na něj prohlášení o shodě jako celek, podmínkou pro něj je i pořízení výrobní a provozní dokumentace (a skladovat ji 10 let po vyrobení posledního kusu) a v ní uvedu, že na daný výrobek se můžeou připojit šestizubé vidle, tak následně vidle připojím a nařízení VO jsem splnil... :-)
Jinak jsem byl kolegou upozorněn, že jsem mylně tvrdil, že si posouzení EMC může tady z nás udělat asi Insider na jejich krabičky sám. Nařízení vlády vyžaduje, že to musí dělat autorizovaná osoba, navíc nezávislá na výrobci/prodejci/konečném uživateli/servisem/... a musí splňovatostantí techniké a další požadavky.