Na každý spoj jednou přijde takový déšť, že se rozpadne. To je axiom. Slyšel jsem o spojích, byť GigaBeam, nad dva kilometry a že se rozpadají jenom při opravdu velké smršti. Ovšem gigabeam se běžně nasazuje s 60cm anténami a pokud vím, tak má podstatě vyšší vysílací výkon. Neporovnával jsem ale citlivosti.
Spoje E-band na půl kilometru jsou v podstatě 100%. Dál bohužel nemůžu sloužit. Ale GigaBeam máme na 1.4km a ten se rozpadá poměrně brzy, nemusí být žádná velká bouře. Signálově prý je ale naprosto v pořádku. Tak nevím co si mám o tom myslet. Dnes nám ovšem měnili jednu stranu, takže je teoreticky možné, že to byla HW závada. Není náš, takže ho nemám pod dohledem a přesnými parametry nemůžu sloužit.
Nedá se ale říct, že by se mi chtělo takovýto spoj nad dva kilometry zaměřovat. Fuška byl i ten půlkilometr s poloviční anténou. Nemluvě o tom, že je velice vhodné to mít na něčem hodně stabilním. Běžně používané "tyčky" rozhodně nestačí. Ani na STA stožár bych to nedával.
Jestli ti stačí do 100Mbit, s výhledem na cca těch 160 - 180, tak jdi do 10GHz. Jak Alcoma, tak Racom mají na webu aplikaci pro výpočty. Když to nepoddimenzuješ, budeš dlouhodobě spokojen. Je ale také pravda, že na megabit je cena Siklu nedostižná ...
áno rozmyslal som aj o siklu ale ma to realne niekto nasadene nad 2 km??? obavam sa aby sa to nerozpajalo pri dazdi a pod.....