Zdravím,
jak koukám je zde mnoho zběhlých lidí v otázce problematiky bezdrátu tak doufám že by mi někdo poradil s problémem.
Potřebuju do činžovního domu (8 bytových jednotek, připojené budou odhadem 4, do budoucna 6) dostat internet od místního poskytovatele s tím že náklady na samotný spoj bych vzal částečně nebo úplně na sebe kvůli lepším podmínkám.
Potřebná kapacita spoje bude cca 50Mbit down / 10-15 Up v maximálním zatížení.
Na hlavní bod providera na paneláku mám krásný výhled , vzdálenost cca 500m, reálně méně, tak kolem 350, ale problém je, že se jedná o lokalitu takřka v centru města, takže 5GHz pásmo zde je už tak hojně využívané, i když po trase spoje žádné jiné zařízení aktivní není (možná někde zastrčená jedna/dvě nanosationy).
Co jsem se bavil s technikem providrera, řekl ať to neřeším a na spoj švihnu M5 Nanostationy, že z toho 60-80 Mbit vytáhnu, odobně se mi to zdá jako nesmysl vzhledem k velikým úhlům a i když by to nějak fungovalo, bude to chytat veškerý sajrajt v éteru a zbytečně svítit i všude okolo.
Můj osobní tip byl nahodit proti sobe 2x M5 Nanobridge, eventuelně JRC-24 s M5 Bulletem nebo RBčkem, ale uvítám jakýkoliv návrh do cenové relace cca 7k Kč za samotný spoj, tak aby probémy se zarušeným pásmem byly co možná nejmenší. Díky