To je jednoduché. Ten spojík v 32GHz na 2km má potenciál v tom že může jet do vyšších rychlostí než v lehčeji zarušitelném a relaivně pomalém 10.5GHz a licence tam stojí skoro míň než v 11GHz. Navíc je to Ceragon+Andrew za cca 80+DPH takže to do sebe něco má : . Navíc je ten spoj vcelku modulární v tom že (předpokládám) by v případě že jednou bude potřeba jel i v 11GHz třebas ( řekněme taková ochrana investic). A pak když Ti nabídnou RollRoyce za 300Kč tak si stejně koupíš Oktávku za 350Kč? Myšleno s nadhledem, cenu náhradních dílů ani servis neberu v potaz, čistě pro srovnání. Tedy ano pokud těch 32GHz má asi smysl za těch 3200eček a pak mě nemusí trápit že si někdo kolem mě nakoupí 10.5GHz UBNTu a řešit to nemusím, jen ostatní co jedou VO v 10.5GHz se zbytečně rozčilují..... : .
Jinak u mě to má co do činění hlavně s ekonomikou sítě a jejím růstem, takže na ty 2km něco takového potřebovat budu (jak rychle záleží ještě na okolnostech) a pak zase až časem něco na střední trasy 5-20km s 50Mbs s možností upgrade kde bude směrodatná každá kačka:).
Myslím že z těch cen nemá nikdo z našich výrobců potažmo jejich prodejců radost. Kdyby to šlo tak to zakážou u Testkomu nebo ČTU případně rovnou u nějakého Arciďábla : . Jenže jak poflusat :) Ceragon je těžší kalibr.