Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s rychlostí u karet CM10 popř. R52.

Mám doma nyní internet 50Mb/s, jako GW mám RB450 a za ním RB411+CM10 jako AP(wlan+eth=bridge)

Když se připojím kabelem na RB450, tak je vše v pořádku (internet 50Mb/s)

Když se připojím notebookem (má kartu 802.11b/g) přes wifi na RB411 tak je rychlost cca. 15Mb/s (testováno na 3 notebookách)

Vzdálenost NB od AP je cca. 4m, takže signál je plný

Dá se nějak docílit větší rychlosti?

Třeba jinou kartou nebo tak něco?

v Acku s 20mhz kanalem je max asi 25mbit HD kdyz pridame Nstreme dostanes se na 40 HD, zhruba necely 2x nasobek udelas se 40mhz kanalem, vyse uz pak jen Nko

nstreme na noteboku asi tezko. 40mhz nebyl nikdy rozsiren na tolik, aby 40mhz podporovali notebooky. Navic to neni nko kde je 20/40 ale bud 20 nebo 40 a klient co nTakzeeumi 40 se nepripoji. takze s gckem jses na maximum. 25mbit plati v idealnim pripade kdy si klient a apcko padnou do oka.

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak je to s rychlostí u karet CM10 popř. R52.

Mám doma nyní internet 50Mb/s, jako GW mám RB450 a za ním RB411+CM10 jako AP(wlan+eth=bridge)

Když se připojím kabelem na RB450, tak je vše v pořádku (internet 50Mb/s)

Když se připojím notebookem (má kartu 802.11b/g) přes wifi na RB411 tak je rychlost cca. 15Mb/s (testováno na 3 notebookách)

Vzdálenost NB od AP je cca. 4m, takže signál je plný

Dá se nějak docílit větší rychlosti?

Třeba jinou kartou nebo tak něco?

CM10 je nejvetsi zmetek :) - s R52 by ses mohl dostat k tem 25mbitum. Pokud potrebujes vetsi rychlost, tak muzes zkusit R52n, ale nektere notebooky moc nekamaradi s mikrotikem v 802.11n. Jinak moje doporuceni je Unifi, ma pekne zvladnute 802.11n.

MK si s notebukuma vůbec nerozumí,použij nějaké AP co umí N v 40timhz a doufej že se spojí v 40mhz režimu s notebukem.

nespojí když má b/g

Tak pak jedině koupit usb wifi dongle,nebo pcmcia kartu která umí N a k tomu to AP s Nkem,nebo zkusit štěstí s r52n,ale osobně s ní nemám dobré zkušenosti jako ap pro notebuky v Nku.

Takže, kdybych dal do RB411 třeba tohle

http://i4wifi.cz/wlm200nx-minipci-karta-802-11n-atheros-ar9220-2-4-5-ghz-_d2209.html

a do notebooku tohle

http://www.alza.cz/tenda-w311m-d268502.htm

tak by to teoreticky mohlo chodit líp než teď

To zarizeni Tenda je k prdu - je to pouze MIMO 1x1 - takze se zvedne rate akorat z 54 na 65 pri 20MHz kanale ... hledejte neco, co je MIMO 2x2 nebo 3x3.

to jsou ty výrobky, u kterých výrobce nebo prodejce avizuje "až 300Mbps" nebo víc reálného provozu :)

Ale teď vážně.. mělo by to mít odpovídající počet výstupů, nebo ve specifikaci že to umí MIMO 2x2, 3x3...

Akorát, nevim jak kdo, ale s Nkovou domácí wifi nemám moc pozitivní zkušenosti. Jako, v kanceláři dobrý,

v menším bytě plném sádrokartonu dobrý. Ale na činžáku plném železobetonu, nebo poctivě postaveném

dvoupodlažním RD to géčku většinou nesahá ani po kotníky.

Za RB450, ktery mas jako GW si dej TP-Link WA701ND a do notasu bud TP-Link WN722N pripadne mensi TL-WN723N nebo pripadne tuhle mikro zalezitost od Edimaxu ...

Sice je to jen "lite-N", ale i to lita velmi pekne a 50mbps nebude problem ... :

No a nebo si do notasu integruj kartu Compex WLM200NX - ta sice s jednou antenou nepojede na 100% moznosti, ale mazat to bude ... Jen jeste bacha na ovladace - nevim jak je to s dostupnosti pro Widle ...

dostal se mi do ruky router well co je neschopny jet jako klient proti hurawei adsl s WPA2, tak sem si ho vzal dom na AP a udelal proti nejake atherosce Nkove v netbooku celkem v pohode až 8,3MB pri kopceni skrz FTP. Spokojenost. Ale RBcko by me bylo mozna milejsi : snad casem.

PW

📡 Telekomunikace.cz