Cely vlakno cist nebudu, ale pridam nazor na sdileni. Vzdycky jsem byl zastancem sdileni filmu, hudby atd. Pri svem pokusu o studium VS jsem na toto tema(sireji pojate) psal i bakalarskou praci z ekonomie. Nedotahnul jsem to, ale nevadi :)
Podle me je tzv. "piratstvi" pro vetsinu umelcu i uzivatele oboustranne vyhodny obchod - alespon u hudby. Spoustu interpretu, ktere radim mezi oblibene, bych bez internetoveho piratstvi neznal, nenavstivil bych jejich koncert, nekoupil si tam jejich CD.. par konkretnich prikladu..
V dobach slavy DC++ jsem rad navstevoval male hudebne zamerene huby a spis nez pouzivat search jsem stahoval jednotlive filelisty a hledal neco zajimaveho. Nasel jsem tak i par znamych s podobnym hudebnim vkusem, s nekterymi jsem se parkrat videl, s nekterymi komunikuju alespon po netu obcas dodnes. Tehdy se bratr vratil z Australie s CDckem kapely, ktere koupil na jejich vystoupeni. Docela me to oslovilo, par online znamych si to stahlo a nakonec se jich nekolik domluvilo a objednali si od kapely dalsi CD a DVD, ktere opet nasdileli. Dost lidi kapelu "okradlo"(vcetne me), ale nebyt tomu tak, kapela by neprodala dalsi merchandising..
Kdyz budu hodne konkretni, mam docela rad rychle ska. V dobach kralovani site Kazaa jsem dal vyhledat vyraz "ska" a stahoval jsem co pod ruku prislo. Objevil jsem tak mimo jine v te dobe u nas nezname spanelske kapely Ska-P a Skalariak. CD se u nas koupit nedalo(Ja si je pozdeji objednal ze Spanelska..kdyz se mi neco libi, rad to podporim). O tech kapelach se da rict, ze fanousky u nas nasli jen a pouze diky "piratstvi". Ska-P pred par lety vyprodali prazskou sportovni halu Skalariak mel pred par lety na Mighty Sounds v kotli par tisic lidi.
U eknih pry existuje nejaky kodex piratu, ze se kniha, ktera v elektronicke podobe vyjde, vyda na kniznich forech az po nejake dobe, aby mel autor moznost vydelat. Presne nevim, eknihy nestahuju.
U filmu verim, ze nejaka skoda vzniknout muze. Filmovy prumysl ma zase k dobru velke platno v kine, ktere sebevetsi televize jen tak nenahradi. A v posledni dobe u akcnejsich snimku 3D, ktere na male plose taky neni ono. Tady je na distributorech, at si vymysli byznys model, ktery bude fungovat. Napada me treba nabidnout treba o 150 Kc drazsi vstupne do kina s tim, ze kdo si zvoli priplatit, dostane DVD postou tyden pred oficialnim vydanim..
Kdyz to vezmu z pohledu ISP, na pripadnem omezeni sdileni podle me neprodelame. Co si budeme povidat,warez dela vetsinu trafficu. Jen megaupload pry delal 5% svetoveho trafficu. Kdyby lidi nesdileli nelegalni obsah, stacili by patere s 1/10 dnesnich kapacit..