Mně 50dBm docela vadí a to z několika důvodů. Když to posadí doprostřed pásma, tak sebou vezme i vedlejší kanály, kdo to viděl na spektráku tak ví, že se ani ve 20MHz nevejde do masky při tomhle výkonu (pokud zrovna nepoužívá 40dBi anténu). S 50dBm si můžete postavit spoj na Měsíc, ale nevidím důvod s tím stavět spoje po městech. Dost často se nám stává, že chytáme na bodech (sektor 12dBi) vysílače z vedlejších měst, které jsou vzdálené 20km a síla signálu se pohybuje okolo -70dBm. To rozhodně není v pořádku. Raději budu trpět 4 konkurenční sektory po 90° na malém výkonu, než jednu okouřenou omni.
Ale pořád a vždy to bude o tom, že na tu střechu to chodí instalovat kdejakej ňouma. Vůbec bych se nebránil tomu, kdyby instalace těchto zařízení byla podmíněna obdobnou vyhláškou jako elektřina. Situace, která ve vzduchu vznikla za dobu absolutní neregulace je tristní. O to víc je to smutnější, když tu čtu příspěvky typu "Já jedu v 5180, tam to funguje nejlíp, koho to zajímá, že to je indoor", "jede nám to super na 30 km, když to osolíme na 20 dBm na výstupu s 29dBi anténou, vedle nás nikdo není, tak to nikomu nemůže přeci vadit" atd.
Občas to tu v dlouhých večerech pročítám, někdy se už nadechuji, že odpovím, ale když pak vidím ty reakce ostatních a všeobecně úroveň lidí, kteří to na ty střechy dávají, tak si to zase rychle rozmyslím. Hádat se tu s třeba s hapim a jinými není můj koníček. (Promiň hapi, nic ve zlém, ale jsi tu nejvíc vidět :))