Tak co kucí? Už k Vám zavítalo ČTÚ se soupisem SSID v indoor kanálech ? Až přijedou na Chomutovsko, tak jim buď shoří měřák nebo budou muset papírny vykácet půlku Šumavy, aby bylo kam napsat SSIDčka InternetHome/Losan/O2BS a dalších "sociálních" sítí.

u nás byli minulý týden Zlínský kraj :-)

Ono to není nic zas tak legrační, když si uvědomím, že teď nastanou 2 situace:

1. na indooru vysílá "ISP-prase" a ještě pěkně peče limit-nelimit - ČTÚ ho donutí přeladit, takže ho máme zpátky v pásmu

2. na indoor utekli ze zoufalství ti, co jedou v limitu, aby mohli i oni fungovat vedle těch prasečích ISP. No a ČTÚ je vrátí zpátky,

což je trest za to, že jedou jinak v limitu.

Kontroly indooru nic neřeší, řešení je třeba hledat v legislativě, která by přinesla další volné kanály.

taky to tak dopadlo :-(

Tlačit na otevření indoor pásma pro venkovní použití není šance. To pásmo je primárně používáno ASAR radary pro snímkování Země z družic a ČTU nezbývá nic jiného, než mlátit po hlavě venkovní indooristy, protože jinak satelitáři na ně budou hodně škaredě řvát a při nečinosti ČTU v tomto směru to také může dojít až arbitráž proti ČR.

to radek: Narazis na to jak jste v Grape museli preladovat vysilace a v Losanu na to pekne prdi, takze je pravdepodobne ceka spravni rizeni?

Tak co kucí? Už k Vám zavítalo ČTÚ se soupisem SSID v indoor kanálech ? Až přijedou na Chomutovsko, tak jim buď shoří měřák nebo budou muset papírny vykácet půlku Šumavy, aby bylo kam napsat SSIDčka InternetHome/Losan/O2BS a dalších "sociálních" sítí.

Podle toho, jak ČTÚ buzeruje jen někoho, to vypadá, že někdo je asi na white listu. Ve Zlínském kraji řádí ČTÚ jak černá ruka, asi proto, že tady O2 ještě žádnou síť nekoupilo. Ale hoši z RIO jedou v indooru dlouhodobě, v 5725 - 5875 jedou s plným výkonem (po nás chtělo ČTÚ na každý takový spoj výkonnostní rozvahu!) a nikdo s tím nemá problém. Asi zašustili na správném místě kapříkama ...

Nenarážím na nic, kdo funguje na Chomutovsku, tak situaci moc dobře zná. Neskrývám, že jsme tam také měli vysílače, protože jak bylo řečeno, když tu máte vedle sebe prase, který to rve na 50dBm ve 40MHz a obou polarizacích, tak Vám občas nic jiného nezbyde. Problém je v tom, že ČTÚ jako regulační orgán na to několik let kašlal a jestli se teď bude snažit udělat pořádek, tak to bude hodně velký problém. Díky neregulaci tu vyrostlo troufám si říct desítky "poskytovatelů" a všichni se sem do vzduchu podle VOR nevejdou.

No mě by ani tak nevadilo kdyby si někdo udělal spoj na 50dB ale vadí mi když u nás na malém městě udělá 13 sektorových AP v 5GHz s mega-výkonýma a největší legrace je kdyby použili duální sektor, tak stačí mít pouze jeden, protože město není nijak hornaté a je tam vidět dobře a počet klientů by krásně s NV2 obsloužil.

Mně 50dBm docela vadí a to z několika důvodů. Když to posadí doprostřed pásma, tak sebou vezme i vedlejší kanály, kdo to viděl na spektráku tak ví, že se ani ve 20MHz nevejde do masky při tomhle výkonu (pokud zrovna nepoužívá 40dBi anténu). S 50dBm si můžete postavit spoj na Měsíc, ale nevidím důvod s tím stavět spoje po městech. Dost často se nám stává, že chytáme na bodech (sektor 12dBi) vysílače z vedlejších měst, které jsou vzdálené 20km a síla signálu se pohybuje okolo -70dBm. To rozhodně není v pořádku. Raději budu trpět 4 konkurenční sektory po 90° na malém výkonu, než jednu okouřenou omni.

Ale pořád a vždy to bude o tom, že na tu střechu to chodí instalovat kdejakej ňouma. Vůbec bych se nebránil tomu, kdyby instalace těchto zařízení byla podmíněna obdobnou vyhláškou jako elektřina. Situace, která ve vzduchu vznikla za dobu absolutní neregulace je tristní. O to víc je to smutnější, když tu čtu příspěvky typu "Já jedu v 5180, tam to funguje nejlíp, koho to zajímá, že to je indoor", "jede nám to super na 30 km, když to osolíme na 20 dBm na výstupu s 29dBi anténou, vedle nás nikdo není, tak to nikomu nemůže přeci vadit" atd.

Občas to tu v dlouhých večerech pročítám, někdy se už nadechuji, že odpovím, ale když pak vidím ty reakce ostatních a všeobecně úroveň lidí, kteří to na ty střechy dávají, tak si to zase rychle rozmyslím. Hádat se tu s třeba s hapim a jinými není můj koníček. (Promiň hapi, nic ve zlém, ale jsi tu nejvíc vidět :))

U náš klucí měřili outdoor/indoor už asi čtyřikrát (středočeský). Jednou nás nachytali.. nic záměrnýho, jen instalatéři po výměně vadné karty na bodě zapomněl nastavit frekvenci. Dostali jsme písemnou důtku s výstrahou. Příště že to bude za 30k. Od té doby kdykoli zaměří něco na indooru, tak se u nás zastaví.. protože vědí že máme otevřeno a většinou i víme, kdo to je. Tuhle jeden operátor postavil 40m od našeho druhého bodu pár sektorů s rockety +rocket dish, pálil to co mu ten ubituiťák dovolil na vnitřních... nám to bylo fuk, než je čtu chytlo a oni naladili do nás... a my jsme v řiti. Jirousky EXTREMKY jsou nam celkem naprd. Přiznám se, že jsem jednou vědomě zaprasil na indoor asi na 3 dny, než jsme předělali bod -počasí protože podobný případ... jiný operátor, zase bod 30m od našeho bodu. Vyhulený co to jde, dokonce bych tipoval i turbo.. co naděláte.

Zajímavý jak to měřejí, mají v tý svý dodávce mikrotika a skenujou :-) Sílu signálu neřešili, i když se podivovali že ten indoor chytají za několika paneláky cca -63dB.

Tady je fotka jednoho z měřících vozů. Trochu mi přijde, že měli velmi omezený rozpočet. Na konci kabelu je pak skutečně mikrotik.

by me zajimalo, jak na tom maxlinku meni polarizaci... :-)

jim do té všesměrky zateklo jako nám do všech od Alfy :) takže všechno naměří, že je v limitu :

psal tu někdo že ČTU něco měřilo ve středočeském? to je trochu fór. u nás nikdo nikdy nebyl a také to vypadá, jak to vypadá. Vysílají tu lidi běžně bez oprávnění, potom je tu plné pásmo indoor! jediné kde se dá vysílat je od 5,3 do 5,490 a od 5,720 do 5,9 : Když použiju sektor či štouračku s límcem, tak chytím pomalu stejné vysílače, bohužel vše je dáno tím že je tu plno všesměrek a waveantek

Může to být měsíc, co byla dodávka v Kralupech.

aha oni nejspíš dělej na severní část a jižní část, v jižní kde jsme my nebyla ještě ani noha a v severní už jsem slyšel že byli

aha oni nejspíš dělej na severní část a jižní část, v jižní kde jsme my nebyla ještě ani noha a v severní už jsem slyšel že byli

Oni jezdi a vyklizi vzdycky po oblastech. Jenze to je jak financak - vtrhne jak velka voda a pak se 10 let neobjeví ...

No já jen nevím jak se bude dokazovat kdo byl dřív na nějakém kanále až všichni z indoorů přeladí. Škoda že to nefunguje tak, že bych napsal na čtu GPS tam uvedl že vysílám na xtém kanále a kdybych tam napsal, jako první tak bych prostě vysílal jako první.

📡 Telekomunikace.cz