:) no stačí si to celý spočítat, a pokud máš site, kde máš na 24V 6W a na 48V třeba 80W, tak hádej co je energetický výhodnější?
Co je energetičtěji výhodnější ti vysvětlím na lehkém příkladu, který jsem si právě před chvílí v reálu ověřil. 2ks jednotek Summit, spotřeba při napojení přes 230V poe adaptér výstupním napětím 48V je 2x16W, tedy 32W komplet. No, teď si vem AD55A s výstupem na 12V, zapoj ho bez všeho do zásuvky. Zjistíš že sám o sobě odebírá 4W, prostě je to tak a nic s tím neuděláš, AD155A pro změnu odebírá 8W, ale to nechme teď plavat. Za AD55A jsem zapojil konvertor 10-15V>48V, připojil Summitky a hádej co, neuvěřitelné, ale spotřeba je 36W. Odečti si režii zdroje, tedy -4W a jsme kde? Ano, je to rovných 32W :)
Jistě, logicky musí být v konverzi z 12>48V ztrátovost, ale jak jsem psal už poprvé, je to naprosto zanedbatelné a v podstatě neměřitelné.
takže jak si napsal, je to jen otázka vlastního nasazení. My máme 1xRB433AH a k tomu 4x10G spoj :)) takže pro nás to je o tom mít základ 48V, nic nekonvertuješ .. vše jede z baterky
Máš pravdu, nic nekonvertuješ, nebo vlastně žeby ano? Na konvertor ze 48 na 15V jsem zapomněli? Aha, nevadí, takže konvertujeme.
.. a tak ti to vydrží nejdéle
Ne, opravdu to vydrží uplně stejně...
nehledě na to že většinou všechno tak nějak chcípe na teplotě ..
Ano, tohle je obecně pravda u každé baterie, nepotřebuju k tomu ani žádný článek, a o bateriích toho vím myslím více než Ty ;)
No, a teď mi řekni, jaká je pravděpodovnost že odejde jedna ze 4 bateríí, a jaká je pravděpodobnost u jedné jediné baterie?
a ty jí tou konverzí vyrábíš asi hafo :))
Připojený konvertor BKE na 35W jede už asi 2 hodiny a odebírám z něj 32W, teplota je nižší než u zdroje AD55A, odhadem na plastu řekněmě 30° je prostě "vlažný" nemám čím změřit ;) Dejme tomu, že můj konvertor hřeje nepatrně víc jak Tvůj
ostatně myslím že pravděpodobnost poruchy DC-DC přes který teče třeba 100W a baterky která dává při takovým výkonu 8A je asi o mnoho větší, než DC-DC který dává 10W a 4 baterek co dávájí 2A
Opět špatný předpoklad. Svojí chybou kterou jsem si neuvědomil, jsem z 75W konvertoru ždímal 2 měsíce 85W, pak teda po vybití bateríí a následném zapojení, nesnesl náraz a klekl. kdoví, pokud by nedošlo k vypnutí, možná je tam doteď. Pokud použiješ 150W konvertor, a budeš z něj odebírat 100W, vydrží ti tam navěky. Pokud ty oproti tomu použiješ konvertor z 48V na 15, který je do 15W, máš uplně stejnou šanci na odpálení jako já, protože ho využíváš procentuelně stejně.
ale fakt nevím, myslím že nám to někdo navrhnul a spočítal :) a prostě nám vysvětlil že to je fajn řešení :)
asi nám někdo taky řekl, že máme kapacitu 4x5Ah (takže 20Ah) a když to budem konvertovat z 12 na 48, tak přijdem o 25-30% z týhle kapacity což je docela hloupý ne? Připravit se o takovou porci zálohy ... a stejně tak nám asi někdo řekl, že i když to pojede v normálním režimu tak pří 230V na 12V a 12V na 48V máme tu ztrátu v podstatě neustále .. navíc musíme dimenzovat ten převod 230V na 12V o těch 30% víc, takže když máme ten 80W na 48V a 6W na 12V, tak potřebujem 120W na 230V a při řešení 48V je to jen 90W .. a tak :)
a asi někdo řekl že ta spotřeba o 30% víc je při uváděných spotřebách asi tak 365x24x120W = 1000KWh a nebo ... 365x24x90W = 750KWh a těch 250KWh že prý je 1000CZK :))a že asi nejsme tak bohatý aby sme zbytečnou konverzí na 60+ sajtách přicházeli o 60KKč+ ročně ...
prostě si někdo dal práci to hodit na papír .. spočítat .. nadimenzovat na řešení, co potřebujem .. :) znáš to .. není nad to stáhnout pár datasheetu a počítat.. počítat .. a zvažovat všechna pro a proti :)
Tohle všechno, všechno co ses tady snažil napsat je jedna velká blbost. Pošetilec je pak ten, co to nasadí aniž by si sám během 10 minut oveřil, že to není pravda. Pokud budeš chtít příště radu, vykašli se na "někoho" a zeptej raději mě, vím o tom víc
.... hele, co ty na to ? :)))
http://www.battery.cz/baterie-csb-csb-g ... -12v-v1432
Vaše cena bez DPH 1.210,00Kč
Vaše cena s DPH 1.452,00 Kč
http://www.battery.cz/baterie-csb-csb-g ... -12v-v1428
Vaše cena bez DPH 326,00Kč
Vaše cena s DPH 391,00 Kč
ať počítám, jak počítám .. tak 4x 391 = 1564,- Kč
kdes vzal dvojnásobek ceny, nehledě na to že s 4x7,2Ah získáš o 10% větší kapacitu?
btw, zkus to i s velikostí :))))) 166x175x125 = ? a 151x65x100x4= ?
S cenou jsem to přepískl, aniž bych si to ověřil, každopádně Longy 26Ah kupuju za 1300i s dph a 7,2AH za 395kč, vše s dph. Takže cena je sice u 4 baterií vyšší, ale není to o tolik moc.
Co se týče rozměru, máš pravdu, 4 kousky jsou větší ale také to není nic markantního.