Ciste technicky - opravte mne pokud se mylim - se jedna o radio, ktere je pres vsechny sve vychytavky (a ja to docela ocenuju) porad hrozne drahy proti profi spojum.
- 64QAM oproti 256QAM
- zabrane obe polarizace v obou kanalech, oproti jedne polarizaci
- 100MHz sirka pasma oproti 56MHz
To je cca 16x mene vykonne nez srovnavane profi radio od SAFu, i kdyz je to asi jedno o kterou znacku jde, Alcoma je prakticky stejna. Navic umi vyhybku na dualni polarizaci
Profi stoji cca 160k bez DPH, takze tohle by melo stat cca 10k za spoj... ne? :)
Profi spoj ma mit 366MBps FD, cili takovych cca 300Mbps cista ruka a s doprednou korekci. Tu ubnt nema, a jejich "agregovanemu prenosu 1,4Gbps" neverim ani smykem, to je tak maximalne modulacni rychlost.
Navic profi ma moznost dualni polarizace (cca 600Mbps), pri vyuziti celeho pasma ktere zabira ubnt je to tak neco kolem 1,2Gbps CISTYCH dat - resp. cca 1,4Gbps modulacne. Zvlastni shoda, ale ve wifi svete je tohle zonglovani s pojmy a cisly nakonec celkem bezne.
ubnt pry ma 1,4Gbps na stejne sirce pasma, stejne (dualni) polarizaci a 4x nizsim kodovani.
Neni proste mozne za stavajich parametru prenest vic, nez prenasi zarizeni s lepsimi parametry, takze je to kravina.
precti si poradne navod a precti si vic informaci o tom radiu - vetsina toho co tady pises totiz neni pravda
spoj umi 700Mbs fullduplex - navic si muzes vybrat mezi FDD a TDD
kazdopadne toto dohadovani jestli je to wifina nebo neni je o nicem - az to bude dostupne tak se uvidi jestli je to wifina nebo profi radio
Ale tys to nepochopil.
Ja neresim to co pisou nekde v manualu jako fakt, jen pocitam technicke parametry v pomeru k jinym zarizenim.
Az toho mi vychazi, ze pokud maji papiry ubnt pravdu, tak jsou technicky (fyzikalne) mnohem dal nez profi spoje, protoze dokazi za stejnych podminek prenest mnohonasobne vic.
Coz je zrejma kravina.
Takze jednak poradne cti co kdo pise, druhak nepouzivej tyhle logicke zkratky - ty nevis, kolik to skutecne prenasi, nebo ano? Mas to na stole a uz jsi to podrobil realnym testum?
Jestli ne, tak vychazis z tech samych propagacnich materialu jako ja, a v tom pripade je dobre nejdriv zapnout hlavu.
Napriklad veta "spoj umi 700Mbs fullduplex - navic si muzes vybrat mezi FDD a TDD" je bonmot mesice
Obzvlast s prihlednutim ktomu, ze fyzikalne nelze na 100MHz sirce pasma dual polarizace 64QAM prenest 700MBps FD, i kdyby ses postavil na hlavu :)
A ze je to wifina soudim prave z toho ovladaciho softu, prohlidni si ho poradne... a take jsem tam nikde nic o zadne dopredne korekci (ano hapi, samozrejme jde o FEC) necetl. Je to ubnt verze (oni vzdycky umeli vyhmatnout elegantni onebox reseni) mikrotikackeho dualNstream, integrovane dokopy. Veskere parametry vcetne anten nebudou vybocovat zezavdene ubnt praxe - funguje to, to je dostatecne reseni.
To neni samo o sobe kritika ubnt, jen pitvam dostupne parametry.
Kazdopadne - ten hw je celkem jasny, mne by asi nejvic zajimalojaky tam maji procak...