Já bych jako mnohem větší průser viděl, že se radioamatérům likvidují nižší pásma, a to bordelem a rušením. Dneska spousta krámů vyzařuje šum a rušení, a čím nižší kmitočet, tím víc. Stačí jedna blbá zabezpečovačka, a do 3000 kHz je vrčení v takové síle, že nelze přijímat pomalu ani 1,5 MW středovlnný vysílač Liblice. Mnohem horší jsou pak tzv. "powerline" (LAN po 230V), které zaruší skoro všechno do 200-300 MHz, a to rušení je znát i desítky metrů od baráku (je to znát třeba když v autě máte naladěnou slabou FM stanici a při průjezdu kolem nějakého baráku to najednou zmizí v silném šumu).
Pro ISP jsou tahle pásma k ničemu, využívají se víceméně jen pro rozhlas, HAMy, CB a podobně, jenže jejich využitelnost je dneska vzhledem k rušení problémová.
Nelze se pak divit, že si HAMové hájí co mohou, protože spodní pásma mají zarušená a horní jim zas "berou" ISP a další datové přenosy.
Ostatně se nejedná jen o HAMy, já doma pozoruju rok od roku větší bordel i v klasickém FM rozhlasovém pásmu - i WiFi zařízení tam vyzařují bordel a pískavé nosné, na příjmu místních stanic se to až tak nepozná, ale u dálkového příjmu třeba zahraničních stanic už je to sakra znát. Takhle třeba od souseda mám na 100,0, 108,0 a 94,4 FM dost silné nosné které na těch frekvencích skoro znemožňují příjem, a v celém pásmu pak zvýšený šum a pískání, a to z dementního UBNT rocketu na střeše (Mikrotik je v tomhle výrazně lepší).
Takže je potřeba tohle posuzovat z více pohledů, a na jednu stranu se HAMům fakt nedivím.